| Ennél a receptnél elsősorban az őszibarack töltelék a lényeg. A tésztához használhatunk készen vett vagy saját kezűleg gyártott réteslapot vagy leveles-vajas tésztát. Jelen esetben készen vett élesztős leveles tésztát használtam.
Őszibarackos rétes
Ehhez a töltelékhez finom ízű és nem túl szaftos őszibarack a legjobb.
A tésztát kinyújtom és egy csíkban zsemlemorzsával alaposan megszórom. Nem kell spórolni vele, nehogy elázzon a tészta. (A végeredményben nem érezhető.) Az őszibarackot meghámozom, cikkekre vágom, és szépen elrendezem sorban. Megszórom kristálycukorral (a mennyiség az őszibarack édességétől is függ, de használhatunk hozzá „műcukrot” is,), fahéjjal, vaníliás cukorral, majd meglocsolom egy kis tejföllel, a tetejére zsemlemorzsát szórok és feltekerem. Mivel előre kinyújtott tésztát használtam és ahhoz széles volt, hogy egy sorban töltsem, de ahhoz meg keskeny, hogy két részre vágjam, így két oldalról tekertem fel. A sütőt előre bemelegítem, és igyekszem gyorsan megtölteni, hogy a cukor még ne olvadjon el, így nem lesz szottyos. Megkenem felvert tojással és 200 °C-os sütőben megsütöm. Készülhet belőle táska is, de pitetölteléknek is el tudnám képzelni. Ha ízletes az őszibarack, nagyon finom lesz a végeredmény is.
| |
Kedves Mihály!
Köszönöm a megjegyzést, de nem javítom ki a receptet, különben nem fogják tudni a következő látogatók, hogy mire vonatkozik ez a kis kémia óra. Mellesleg itt két folyamat is zajlik, oldódik, meg olvad is, hiszen sül, hogy pontosak legyünk.:)