| Van sok kedvenc receptünk, de ez az egyik legkedveltebb. Nagyon egyszerű és igazán finom, kiadós. Többféle módon szoktam elkészíteni, amiből az alábbi recept csak az egyik.
Zöldséges tészta
Hozzávalók:
0,4 kg orsótészta
0,6 kg fagyasztott mexikói zöldség
3 dl tejföl
2 db tojás
15 dkg sajt (jó, ha fele füstölt)
1 kis fej hagyma
10-15 dkg húsos szalonna
só
ételízesítő
bors
vaj
zsemlemorzsa
A tésztát sós vízben megfőzöm. A szalonnát kockára vágom, elkezdem sütni, hozzáadom az apróra vágott hagymát, majd együtt üvegesre pirítom. Hozzáöntöm a fagyott zöldséget, ízesítem ételízesítővel és a tészta főzővizéből annyit öntök hozzá, amennyi még csak el sem lepi teljesen. Lefedve készre párolom. Gyorsan elkészül, mielőtt még elfőné a levét. A leszűrt tésztát hozzákeverem és egy kivajazott, kimorzsázott jénaiba öntöm.
A tejfölbe keverem a 2 egész tojást, kevés borsot, majd 10 dkg reszelt sajtot is adok hozzá. Finomabb, ha a sajt fele füstölt. Ezt a tészta tetejére locsolom, a maradék reszelt sajtot is rászórom, majd 200 °C-os sütőben pirosra sütöm.
Megjegyzés: ha sietek, a zöldséget csak a mikróban, egy kevés ételízesítős vízben párolom meg, ilyenkor kimarad a hagyma és a szalonna. E nélkül is nagyon finom. Van úgy, hogy csak tejfölös tojás kerül rá, mint jelen esetben is, de volt úgy, hogy nem volt itthon tejföl, ezért készítettem egy besamellt (tejből, lisztből és vajból, amibe tojást kevertem és fűszereztem szerecsendióval) és azzal locsoltam meg, a tetejére sajtot szórtam. Valamivel szaftosabb maradt. Aztán készítettem már úgy is, hogy egy sajtfelfújt masszához kevertem a tésztát és a párolt zöldséget, de került már bele sonka és virsli is. A variációkból is látszik, hogy egy olyan finom ételről van szó, ami megéri a kísérletezést.
| |
Kedves Viki!
Örülök, hogy neked is tetszik a recept. A több zöldségtől csak jobb lehet.:)