| Gyerekkoromban nem szerettem a zöldbabot, de a nagymamám mindig krumplival készítette, így azt én mindig kihalásztam belőle, és nem maradtam éhes. Azóta már megszerettem a zöldbabot, és krumpli nélkül is készítem, mégis, valahogy nekem még most is azzal az igazi.
Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab
2 nagyobb krumpli
2 dl tejföl
2-3 ek. liszt
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
ételízesítő
só
pirospaprika
petrezselyemzöld
ecet
cukor
A felaprított zöldbabot és a kockára vágott krumplit annyi vízbe teszem főni, amennyi éppen ellepi. Ételízesítővel és sóval ízesítem, majd puhára főzöm. Közben az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát néhány evőkanál olajban megpirítom, hozzáteszem a lisztet és zsemleszínűre pirítom, majd egy evőkanálnyi pirospaprikát keverek hozzá. Lehúzom a tűzről és hagyom hűlni. Hozzákeverem a tejfölt, a petrezselymet, meg egy pici vizet, simára keverem és berántom vele a főzeléket. Ha túl híg lenne, még egy kis tejfölt elkeverek liszttel, és ezzel sűrítem be. Végül egy kevés ecettel savanyítom és egy kis cukrot is keverek hozzá ízlés szerint.
Megjegyzés: a főzelékek alapanyagait csak annyi vízben főzöm meg, amennyi éppen csak ellepi, így nem lesz olyan sok rántásos leve, mint a nagyüzemi konyhákon készült főzelékeknek, és így a zöldségek jobban érvényesülnek benne.
| |
Nagyon finom lett, köszönöm!