| Kedvenc nyári édességem a fagyitorta. A nagy melegben leginkább a fagyi a kelendő, így évek óta készítem ezt a fajta édességet. Mivel mindig tele van a mélyhűtő mindenféle készen kapható fagylaltokkal, és hétköznap is bármikor fogyaszthatjuk, ezért egy kis munkával ünnepivé és különlegessé varázsolható. Nagyobb sikere van, mint bármilyen jól sikerült egyéb tortának.
Fagyitorta
Mivel mindig máshogy készül, ezért csak a legutóbbit mutatom be.
Választottam egy nagyon finom csokifagyit, stracciatellát és vettem egy olcsó vaníliásat, amiből puncsfagyit készítettem.
A vanília fagylaltot a keverőedénybe tettem, hozzákevertem baracklekvárt és rumot., miközben bekapcsoltam a habverőt. Rumból kb.½ dl-t, míg a baracklekvárból annyit, hogy igazi puncsfagyi ízű legyen. Sajnos nem volt házi baracklekvárom, de a boltiból is finom lett. Végül kevertem hozzá összetördelt babapiskótát. (Nagyon ízlett mindenkinek.)
Egy fém tálat betettem a mélyhűtőbe pár percre. A csokifagyit annyira engedem fel, hogy krémes legyen. Ujjnyi vastagon kibéleltem vele a formát és visszatettem a hűtőbe. Közben készítettem el a puncsfagyit, amivel kitöltöttem a maradék helyet a tálban. Visszatettem a hűtőbe, mert a keveréstől elég lágy lett a puncsfagyi. 10 perc múlva kivettem és egy ujjnyi réteg stracciatella fagyit simítottam a tetejére. Visszatettem ismét a mélyhűtőbe, és betettem azt a tálat is, amire kiborítottam a fagyibombát. Felvertem a tejszínt egy kis porcukorral
Csillagcsöves zsákból rányomtam a habot a bombára, kiraktam körben ostyarudakkal, a tetejére zöldséghámozóval fehér és barna csokit kapirgáltam és felhasználásig visszatettem a hűtőbe. Legalább 10 perccel előbb ki kell venni, hogy könnyebb legyen szeletelni!
Megjegyzés: nem árt a tálba egy összehajtott folpackfólia csíkot tenni, ami kilóg a két szélén, mert így sokkal könnyebb kiborítani a megfagyott bombát, amit egy pillanatra meleg vízbe mártottam előtte.
Fagyitortát készítettem már kerek- és őzgerinc formában is. Legalább 3 különböző ízű fagyival szoktam készíteni. Mindig igyekeztem, hogy valami egyéni ízt alkossak. Alapnak nagyon jó az olcsóbb vaníliafagyi, mert a drágábbhoz kár hozzányúlni. Ízesítettem már nutellával, fahéjjal, illatos likőrrel, különböző aromákkal (pl. vérnarancs), kevertem bele gyümölcsöt, mézeskalács fűszert és darabokra tördelt mézespuszedlit, de zizit is, amit előtte olvasztott csokiba forgattam, szétterítve dermesztettem, mert így ropogós maradt a fagyiban, de még számtalan variációja van a fagyi újjászületésének.
| |
Bocsánat!
Ezt a kérdést a sült fagylalt recepthez szerettem volna írni!