| Sós-omlós sütemény
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
0,30 kg vaj
2 dkg só
1,5 dl tejszín
3 tojássárgája
A vajat a liszttel lehetőleg géppel keverem össze, mert így nem melegszik fel a kéztől. A tojássárgáját és a sót belekeverem a tejszínbe, a lisztes vajhoz öntöm és összegyúrom.
1,5-2 cm vastagra nyújtom, és hűtőben jól lehűtöm. (Hogy ne foglaljon sok helyet, kettévágom, és külön fóliába csomagolva egymásra teszem.) Ezután vagy kiszúrom valamilyen formával,vagy csak egyszerűen felszeletelem a jól megkeményedett tésztát, amit megkenek felvert tojással és megszórom köménnyel, sajttal, szezámmaggal.
200 °C-os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: nagyon sokáig eláll, egyetlen hibája, hogy nagyon omlós, vagyis könnyen morzsolódik.
Forrás: Cukrász tankönyv
Hozzászólás: Manci: Kedves Aliz ,a sós-omlós süteményed elkészítésekor javasolom, hogy egy éjszakán át az alapanyagot helyezd el a fagyasztóba és szinte fagyos állapotban,, széles pengéjű késsel vágd fel méretre.
| |
Hozzávalók
50 dkg liszt
30 dkg Rama
3 tojássárgája
só ízlés szerint
1-2 evőkanál kefír vagy tejföl/tejszín/tej
Elkészítés
Tippek
Nekem 2 nagyobb tepsivel lett. Minél jobban megsütjük, annál omlósabb és finomabb lesz