| Egy nagyon egyszerű módszerrel lehet ünnepivé és különlegessé varázsolni a fagylaltot. Nagyon sok változata van, de mindegyiknek az a lényege, hogy tojásfehérje habbal szigeteljük a fagylaltot, és a habot sütjük meg nagyon magas hőmérsékleten. Ennyi idő alatt a fagyi nem olvad meg, de a hab külseje megsül.
Sült fagylalt
Sütöttem 3 tojásból egy kerek piskótalapot. (Lehet szögletes is.) Kihűtöttem és egy fém pizzasütő lapra fektettem. (A hőálló üvegedény nem biztos, hogy kibírja, hogy a mínusz 20 °C-os fagyasztóból a 230 °C-os sütőbe kerüljön.) Kétféle fagylaltot tettem rá, folpack fóliával letakartam és betettem a fagyasztóba. Tálalás előtt 15 perccel bekapcsoltam a sütőt nagyon magas hőmérsékletre (220-230 °C). 4 tojásfehérjét kemény habbá vertem 10 dkg cukorral. A fagyit a fém sütőlappal együtt a tepsire tettem és bevontam a tojáshabbal, villával egy kicsit kidíszítettem és betettem a forró sütőbe. 4-5 perc alatt rózsaszínű lett a hab, de a fagyi még csak meg se olvadt.
Megjegyzés: ha nagyon különlegesre akarom készíteni, akkor a hab tetején vizes kanállal mélyedést nyomok sütés előtt, ebbe sütés után valamilyen alkoholt öntök, pl. konyakot, amit meggyújtok. Ez akkor mutat jól, ha vacsorára készül, és le lehet kapcsolni a villanyt. Délután a kertben nem igazán mutatott volna.
| |
Kedves Moncsesz!
A fagyi nem nagyon olvad meg, mert a hab nagyon jó hőszigetelő. Ha nem fogy el azonnal mind, akkor gyorsan be kell tenni a fagyasztóba. Lehet, hogy később a habja már nem lesz olyan szép, de a fagyi ehető marad. Ha úgy gondolod, hogy nem fogyna el mind egyszerre, akkor kisebb tortát készíts, amennyi biztosan elfogy. Nálunk még nem maradt soha a sült fagyiból.:)