Ezt az édességet nem lehet nem szeretni, elkészíteni meg nagyon egyszerű és elronthatatlan.
Tiramisu
Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta
1 doboz (250 gr) mascarpone
3 tojássárgája
2 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5-6 ek. cukor
2 dl feketekávé + 1 ek. cukor
1 kupica likőr (lehet kávé, mandula, rum)
kakaópor
A tojássárgáját a cukorral jó habosra keverem. Hozzáadom a mascarponet, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és tovább keverem. A tejszínt (vagy a Hullalát) habbá verem és lazán hozzákeverem.
Főzök egy 4 adagos kávét, 1 evőkanál cukrot ebbe is teszek (az eredeti receptben nincs) és hozzákeverek egy kupica likőrt. (Most éppen Amaretto likőr volt kéznél.) Annyi vizet öntök hozzá, hogy kb. 3 dl legyen.
Egy tálban sorba rakom a kávéban megmártott babapiskótát, majd rásimítom a krém felét, erre megint piskóta jön, majd a maradék krém.
Tetejére cukrozatlan kakaóport szitálok.
Megjegyzés: eredetileg a tejszín helyett a habbá vert tojásfehérjét kell hozzákeverni . Azzal is nagyon finom, de nekem még ez a 3 tojássárgája is sok nyersen, hát még az egész tojás, ezért kipróbáltam az éppen újonnan felfedezett Hullalával (cukrászhab, nővényi tejszín) és vele jobban is ízlett. Azóta maradtam is ennél. Most éppen igazi tejszín volt otthon.
Hűtőben legalább fél napig hagyom állni, de többnyire előtző nap készítem el.
|
Örülök, hogy jól sikerült..)