|
Galuska
Én a galuskát fordítva készítem, mint ahogy sok receptben ajánlják. A tojásokat elkeverem a vízzel és a sóval, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy a szokásos galuskakeménységű tésztát kapjam. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy a szaggató lyukain magától ne csöpögjön át, de a szaggató húzogatásával mégis könnyedén átmenjen rajta.
Ez a mennyiség 4-5 főre elég: 2 tojás, 2 dl víz és annyi liszt, amennyit felvesz. Ez kb 50-60 dkg lehet, de soha nem mérem. Ha marad belőle, le lehet fagyasztani, vagy tojást ráütve továbbhasznosítani.
Nagymamámtól tanultam, hogy a galuskatésztát nem szabad nagyon kidolgozni, csak épphogy összekeverni és azt is az utolsó pillanatban. Mert ha áll és jól kidolgozzuk, akkor gumis állaga lesz és nem omlós.
Én a galuskakészítést úgy kezdem, hogy felteszem a sós vizet egy fazékba, és már majdnem forr, amikor elkezdem készíteni a tésztát. Egyszerre ne tegyünk bele túl sokat! Ha feljött a víz tetejére leöblítem és egy kis olajjal, összekeverem.

| |