Van egy nagyon egyszerű és gyors univerzális tészta, ami felhasználható édes és sós sütemények készítéséhez, és még fagyasztható is. Néha így mentem meg a szavatossági idő lejárta előtt a túrót, mert így később is felhasználható.
Hozzávalók az alaptésztához
25 dkg túró
25 dkg Ráma margarin
25 dkg liszt
só
Ha édes süteményt készítek belőle, akkor porcukrot keverek a tésztába (sajnos nem mértem le pontosan, de kb. 6-7 dkg-ot). Sót mindenképpen teszek bele, de csak egy keveset.
A margarint a liszttel elmorzsolom, hozzáadom a túrót, a sót és a porcukrot, gyorsan összegyúrom, és a hűtőben pihentetem.
Lekváros háromszög túrós tésztából
A cukorral ízesített alaptésztát kinyújtom, 2-3 mm vastagra kinyújtom, kb. 8x8 cm-es négyzetekre felvágom, megkenem a szélét körben felvert tojással és valamilyen sűrű lekvárt teszek a közepébe. Jelen esetben szilvalekvárt használtam hozzá, és nagyon finom lett. Háromszögekre hajtom és 200 °C-os sütőben megsütöm. Még forrón vaníliás porcukorban megforgatom.
Megjegyzés: a tölteléke lehet bármi, pl. gesztenyemassza. A tészta kihűlve is puha, omlós marad és valóban nagyon gyorsan elkészíthető. Van aki egy tojást is tesz a tésztába, de szerintem felesleges.
|