| Paradicsomos káposzta húsgombóccal
Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg darált sertéshús
2 dl rizs
1 kis fej hagyma
1-2 g. fokhagyma
2 tojás
só. bors, pirospaprika
A káposztához:
fél fej édeskáposzta
1 hagyma
1 l fűszeres paradicsomlé
3 ek. liszt
olaj
pirospaprika
A húsgombóchoz a kis fejhagymát apróra vágom, és kevés olajon megfuttatom. A rizst annyi vízben, amennyi a rizs, félig megfőzöm. Ha kicsit kihűlt összekeverem a darált hússal, a hagymával, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel és a tojásokkal.
A káposztához a hagymát kevés olajon megpirítom, hozzáadom a felaprított káposztát, hozzáöntöm a paradicsomlevet, és még felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ha nem elég fűszeres vagy paradicsomos az ivólé (márkától függ), akkor még fűszerezem. Sózni mindenképpen kell esetleg még egy kis paradicsompürét is lehet adni hozzá. A húsmasszából gombócokat formázok, beleteszem és lefedve készre főzöm.
A lisztből annyi olajjal, amennyit felvesz világos rántást készítek, pirospaprikát szórok rá, leveszem a tűzről, hagyom egy picit hűlni, és ekkor engedem fel egy kis hideg vízzel, így szépen simára lehet keverni. A káposztához adom és felforralom.
| |
Én is nagyon szeretem. Nagymamám csak töltött káposztának hívta, sokáig azt hittem, hogy ilyen a töltött káposzta.:)