| Halfilé Orly módra
Hozzávalók:
- ½ kg tengeri halfilé
- tej
- 3 g. fokhagyma
- só
- olaj
Tésztához:
- 2 tojás
- 1 dl sör
- 2 dl liszt
- só
A halat darabokra vágom és sós, fokhagymás tejbe beáztatom legalább 1-2 órára.
A tésztához a tojássárgájákat összekeverem a sóval, a sörrel és liszttel. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. A tojásfehérjéket habbá verem és óvatosan a masszához keverem. A haldarabokat papírtörlőn leitatom, belemártom a tésztába és bő, közepesen forró olajban megsütöm. 2-3 réteg konyhai papírtörlőre szedem, mert elég sok olajat felszív. Lehetőleg frissen tálalom, mert akkor a legfinomabb, amikor még ropogós egy kicsit a bundája. Krumplipürével és tartállal tálalva a legfinomabb.
Megjegyzés: a tésztából készített díszítéshez egy hasonló eszközre van szükség. (Nem tudom hol lehet kapni, az enyém már nagyon régi.) Kipróbáltam, egy fém sütemény-kiszúróval is meg lehet vele próbálkozni, de a fogantyújára kell egy madzagot kötni, nehogy megégessük a kezünket. A formát fel kell forrósítani az olajban, majd belemártani a tésztába (Kb. 1 cm mélyen.). Csak annyi időre, míg egy kevés tészta rátapad. Ha túl sokáig tartjuk benne, akkor megsül és leesik róla, ha túl rövid ideig, akkor nem tapad rá elég tészta (2-3 másodperc). Ezután azonnal belemerítjük a forró olajba, ahol magától lejön róla, ahogy sül. (Eredetileg ez egy palacsintaszerű tésztához való eszköz, amivel ilyen csillag és egyéb mintázatú tésztát lehet sütni, amit forrón porcukorban kell megforgatni. Nagyon finom, ropogós, de rengeteg olajat szív fel, ezért nagyon ritkán használom.)
| |