|
Sütőpapír
Az egyik kedvenc konyhai segédeszközöm a sütőpapír. Nem mindegy, hogy milyen típusút választunk, ugyanis már én is vettem olyan papírt, ami úgy rásült a pogácsák aljára, hogy le kellett vágni, vagy kevés vízzel leáztatni róla. Ezt a fajta papírt később szabásminta készítésére használtam el, bár a kevert tészták és a piskóták alá még felhasználható, ugyanis ha a megsült tésztát kiborítjuk, az aljáról szépen lehúzható, a rajta maradt réteget meg száradás után össze lehet gyűjteni, és édes morzsaként valamihez felhasználni. Többféle papírt is kipróbáltam már, de az Alufix sütőpapírban még nem csalódtam. (Jók még a szilikonos papírok is.)
Nem csak süteményekhez használom, hanem szinte mindenhez, amit a sütőben sütök. Ha krumplit sütök, a hasábokra vágott krumplit kis olajjal és fűszerekkel összekeverem, és úgy teszem a sütőpapíros tepsibe. Úgy sül az alja ropogós pirosra, hogy közben akár kézzel is leemelhető a papírról és nem kell a tepsit vakargatni. A húsok alá, és egyéb ételek alá is teszek, ami persze nem jelenti azt, hogy nem kell a tepsit mosogatni, de nem kell áztatni és vakarni.
Én nagyon szeretem, bár néha átesek a ló túloldalára és akkor is azt használok, amikor nem kellene, de már automatikusan nyúlok érte, ha tepsi van a kezemben.:) Van szilikonos alátétem is, a pogácsaféléket néha azzal készítem, de valahogy a papírhoz előbb nyúlok. Az aprósütemények és pogácsafélékhez használt papírt többször is fel lehet használni. 2-3 sütés után kezd csak töredezni.
Egyet azonban nem értek, hogy miért vajazzák ki néhányan a tepsit vagy a tortaformát, mielőtt beleteszik a sütőpapírt (pl. Stahl J. néha így tesz), amikor pont az a lényege, hogy tiszta maradjon az edény és könnyen kivehető legyen a benne sült étel. Még azt is megértem, ha magát a papírt vajazza, mert esetleg olyan a süti, hogy alul felszívja és attól finomabb lesz, de hogy a formát…J | |