|
Ennek a fantasztikusan finom ételnek a receptjét még évekkel ezelőtt Agni küldte az egyik konyhás levelezőlistára. Azonnal kipróbáltam és bekerült a kedvenc receptek közé. Legtöbb ismerősünkkel is megkóstoltattam, mert nagyon jó vendégváró étel. Előre el lehet készíteni, csak sütni kell tálalás előtt. A receptet szó szerint átvettem Agnitól, így ez a mennyiség egy nagyobb társaságnak is elég (kb. 8-9 fő). Most csak a feléből készítettem, de így is elég volt 4-5 személynek..
Pastizzio
Hozzávalók:
-
3/4-1 kg darált hús
-
1 hagyma apróra vágva
-
3-4 cikk fokhagyma
-
ízlés szerint fűszerek:
3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
-
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
-
5-6 tojás
-
reszelt sajt ízlés szerinti mennyiségben
-
1 kg vastag, hosszú makaróni
-
besamel krém
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tüzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. Miután kihült beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve.
2. Majdnem készre főzzük a makarónit (pl. 10 perc főzési idő helyett 8 perc főzés), leszűrjük.
3. Egy nagy kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntjük a felvert tojásokat, elegyengetjük, hogy a tojásos makaróni mindenhova egyenletesen jusson. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. Rátesszük, elegyengetjük a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, elegyengetjük. Ráöntjük a besamel krémet, elegyengetjük, megszórjuk bőven reszelt sajttal.
4. Közepes sütőben, alsó rácson addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje és az alja is átsül.
Megjegyzés: én a fele makarónit előre összekevertem a tojásokkal és úgy terítettem a tepsibe.
Hozzávalók:
-
1 csésze liszt vagy corn-flour
-
4 csésze tej
-
4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír
-
2 tojás
-
1 csésze reszelt sajt (parmezán típusú)
-
só, bors, reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Fehér rántást készítünk, a felhevített zsiradékba tesszük a lisztet és egészen világosra pirítjuk kavarás mellett (pár perc). Hozzáöntjük sűrű kavarás mellett a forró tejet lassacskán, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. Körülbelül 10 percig főzzük nagyon lassú tűzön és sűrű kavarás mellett. Ha nem kavarjuk odasül. A főzési időnek értelemszerűen annyit kell tartania amennyi ahhoz kell hogy a krém besűrűsödjön. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk míg langyos lesz majd hozzáadjuk a két tojást, jól belekeverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha esetleg túl sűrűre sikerül, tejjel lehet hígítani. Ha túl híg addig kell főzni míg besűrűsödik.
Megj.: Ha véletlenül becsomósodna a besamel, a mixerben pár perc alatt újra "ki lehet simítani".
| |
Én a fele mennyiségből szoktam készíteni. Jól lehet fagyasztani is.:)