| Túrós-áfonyás fánk
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- vanília aroma vagy cukor
- 1 kk. sütőpor
- 3 ek. rum
- 10 dkg aszalt áfonya
- 20 dkg cukor
- 3-4 ek tej
- só
- olaj
- porcukor
Az áfonyát meleg vízben megáztatom.
A túrót, ha nagyon darabos, mixelőrúddal pépesítem. Összekeverem a tojásokkal, a cukorral, csipetnyi sóval, rummal, vaníliával és a tejjel. Elektromos habverővel krémesre keverem, majd hozzászitálom a sütőporos lisztet. Jól elkeverem, végül a leszűrt, kicsit kinyomkodott áfonyát is hozzáadom. Két kanál segítségével vagy vizes kézzel diónyi gombócokat formálok belőle és bő, nem túl forró olajban aranybarnára sütöm. Mivel elég sok benne a cukor a külseje hamar megbarnul, míg a belseje nem sül meg eléggé, ezért inkább közepes hőmérsékleten sütöm csak. Konyhai papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felszívja. Porcukorral megszórva tálalom.
Megjegyzés: ha van áfonyalekvár itthon, akkor kevés vízzel hígítva mártásként kínálom hozzá. Más gyümölccsel is elkészíthető.
| |