| Rakott krumpli
Hozzávalók:
- kb. 1 kg héjában főtt krumpli
- 1 szál lángolt- vagy parasztkolbász
- 1 szál füstölt lecsókolbász
- 5 db főtt tojás
- 5 dl tejföl
- olaj
- vaj
- zsemlemorzsa
- só
Egy serpenyőben kevés olajon a karikára vágott kolbászokat kicsit megpirítom. A kisült zsírhoz hozzákeverem a tejfölt. Egy jénait kivajazok, zsemlemorzsával megszórom. Egy sor karikára vágott krumplit teszek az edénybe, megsózom, rá a kolbászkarikákat és a tojáskarikákat, meglocsolom a tejföllel, majd ezt addig folytatom, míg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére krumpli és tejföl kerül, amit megszórok zsemlemorzsával.
Megjegyzés: azért használok kétféle kolbászt, mert nem mindenki szereti a családban a töményebb ízű lángolt- vagy parasztkolbászt, de így – együtt pirítva - az egyszerű lecsókolbász ízletesebb lesz.
Ez a legegyszerűbb módja a rakott krumplinak, de többféle öntettel szoktam készíteni. Ha kevés a tejföl itthon, akkor kipótolom tejjel és egy kevés étkezési keményítőt teszek hozzá. Készítettem már besamelles öntettel (vajból, lisztből és tejből főzök mártást, és sajtot teszek hozzá, fűszerezem borssal, szerecsendióval), de tejföl és nyers tojás keverékével is nagyon finom.
| |
Kedves István!
Mindig nagyon örülök, ha valaki ír, hogy jól sikerült valamelyik receptem, de ha ez egy férfi, akinek ráadásul a felesége a "főszakács", még inkább. Örülök, hogy a receptjeim így inspirálnak. Sok sikert a konyhában!:)