| Sonkás burgonyával töltött kellevél
Egy fej kelkáposztáról személyenként 2-2 szép levelet óvatosan lefejtek és forró vízbe teszem, amit sóval és őrölt köménymaggal ízesítek. Pár percig főzöm, majd hideg vízben lehűtöm. A sós vízben megfőzött burgonyát összetöröm, mintha burgonyapürét készítenék, de nem teszek hozzá tejet. Ízesítem egy darabka vajjal, őrölt borssal, szerecsendióval és reszelt fokhagymával. (Jó fűszeresnek kell lennie.) Keverek hozzá reszelt sajtot, apróra vágott sonkát, és egy kevés tejföllel lazítom.
A kelleveleket megtöltöm ezzel a fűszeres-sonkás-sajtos töltelékkel, felgöngyölöm, majd egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe helyezem. A tetejét bőven megkenem tejföllel és megszórom reszelt sajttal. 200 °C-os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: hogy ne legyen ízetlen a káposztalevél, ne sajnáljuk a sót és köményt a főzővízből! A tetejére tehetünk tejföl-tojás-sajt keverékét is, amitől még finomabb lesz. Már készítettem ezt az ételt rizses változatban is. Akkor a rizshez kevertem az összes többi hozzávalót.
| |