| Húsgombócos káposztaleves
Hozzávalók:
- 30 dkg darált sertéshús
- 10 dkg darált főtt füstölt hús
- 10 dkg füstölt szalonna (vagy kockázott bacon)
- 30 dkg savanyú káposzta
- 5 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só, bors
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 babérlevél
A rizst sós vízben megpárolom. Ha kicsit kihűlt, összegyúrom a darált húsokkal, a tojással, a fél fej pirított hagymával, a sóval és a borssal.
A szalonnát megpirítom a hagymával együtt (először megvárom, míg a szalonna egy kis zsírt enged), lehúzom a tűzről és hozzákeverem a pirospaprikát, majd a kiöblített káposztát beleforgatom. Kb. másfél liter vízzel felengedem, babérlevéllel ízesítem. Ha felforrt, a húsmasszából kis gombócokat készítek és belefőzöm a levesbe. Kb. ½ óra alatt elkészül. Végül a lisztet a tejföllel simára keverem és besűrítem vele a levest.
Megjegyzés: Mielőtt kiöblítem a káposztát, a levét, amit kinyomok belőle, egy edényben megtartom a főzés végéig, mert így még tudom savanyítani a készételt, ha nagyon kimostam volna. Ez a leves akkor finom, ha egy kicsit savanykás.
| |