| Fordított cseresznyés süti
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- negyed citrom leve
- ¼ kg magozott cseresznye
Tésztához:
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 tk vanília-kivonat vagy 1 cs, vaníliás cukor
- 16 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- 1 ek. tej
A puha vajat a cukorral és a tojások sárgájával krémesre keverem, majd hozzáadom a vaníliát és a sütőporral elkevert lisztet is beleszitálom. 1 ek. tejjel hígítom, ha nagyon sűrű lenne, majd a felvert tojáshabot lazán belekeverem.
A vajat a cukorral és a citromlével karamellizálom, de csak világos színűre egy olyan edényben, amit utána betehetek a sütőbe. (Én egy kisebb, kb. 20 cm-es öntöttvas serpenyőt használtam hozzá, de ez lehet akár egy lábas is), és belekeverem a kimagozott cseresznyét. A tésztát rákanalazom a cseresznye tetejére és elsimítom. 180 °C-os sütőben sütöm, amíg a teteje szép pirosas lesz. Még forrón egy tányérra borítom.
A cseresznye karamellás, szaftos levét a tészta beissza és egy kicsit a szélén is lefolyik. Ettől lesz finom. Ha kicsit kihűlt egy kevés porcukrot szórok a tetejére, ami csak esztétikai szempontból kell rá, mert eléggé édes a nélkül is.
Megjegyzés: a recept a Konyhalistáról való, ahol Éva még azt is ajánlotta, hogy a tetejét fahéjas, kakaós, vaníliás, stb, porcukorral is megszórhatjuk, és adhatunk hozzá tejszínhabot is. Más gyümölcsből is készíthetjük.
| |