| Tökfőzelék, ahogy én szeretem
- 1 kg gyalult tök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cs. kapor
- 3 dl tejföl
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 db zöldpaprika
- ételízesítő
- só
- 1 kk. pirospaprika
- ecet
- olaj
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfuttatom, lehúzom a tűzről és hozzákeverem a pirospaprikát. Beleforgatom a tököt, sóval és ételízesítővel fűszerezem, majd lefedve a saját levében párolom. Közben hozzáadom az apróra vágott kaprot és a zöldpaprikát (én szeletekre vágva teszem bele, de ha csak félbe vágom, akkor a végén ki lehet belőle venni, és csak az íze marad benne). Ha nem engedne elég levet a tök, egy kevés vizet öntök hozzá. Nagyon gyorsan megpárolódik. Közben a tejfölbe belekeverem az étkezési keményítőt, majd behabarom vele a tököt. Egyet forralok rajta. Ha nagyon sűrű lenne, egy kis vizet adok hozzá. A végén egy kevés ecettel savanyítom, de csak egy picivel. (Ha véletlenül sok kerülne bele egy kevés cukorral lehet ellensúlyozni.)
Megjegyzés: sokan úgy készítik, hogy besózzák a tököt és kicsavarják az értékes levét. Szerintem kár érte.
| |