Vannak ételek, amelyek első hallásra egy kicsit szokatlanok. Az alábbi is ilyen. Amikor először olvastam ezt a receptet még 2001-ben, félre is tettem, de az utóbbi időben megkedveltem a gyümölcsös húsételeket, így már egyáltalán nem furcsa számomra, hogy az édeskés sütőtököt hagymával és borssal fűszerezzem, és mindezt egy sajtos, tejszínes keverékkel nyakon öntve süssem meg. A családom szerint még mindig sütve a legjobb a sütőtök (na, jó, talán még az Édes sütőtök levesem is elmegy).
Sütőtökgolyócskák sajttal
Hozzávalók:
80 dkg sütőtökbél
1 nagy fej hagyma
2 g. fokhagyma
1 dl tejszín
1 dl tej
10 dkg reszelt sajt
2 tojás
só, bors, pirospaprika
snidling
olaj
Egy karalábévájóval a tök húsából golyókat vágok ki. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom a fokhagymával együtt. Rádobom a golyócskákat, sózom, borsozom és kevergetem. Egy pici vizet öntök alá, és lefedve kis lángon fedő alatt párolom. (Csak addig, míg a golyók megtartják a formájukat!)
A tejszínt, a tejet, a tojásokkal összekeverem, sózom, borsozom, pirospaprikázom, majd a reszelt sajtot is hozzáadom.
Egy tűzálló edényt vajjal kikenek, majd a tökgolyókat beleteszem és leöntöm a sajtos keverékkel. Előmelegített 200 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Tálaláskor snidlinggel megszórom a tetejét.