Már régebben készítettem egy ételt ugyanezzel a töltelékkel (Különleges töltött borda néven szerepel a receptek között). Most egy hidegtálhoz kerestem tölteléket és kipróbáltam újra. Egyben sütöttem meg a karajt és hidegen tálaltam. Nekem hidegen is és melegen is ízlett.
Különleges töltött karaj
Hozzávalók:
1,5 kg karaj egyben
1 marhahúsleves kocka
kb. 12 szelet bacon
1 nagy cikkekre vágott vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
olaj
Töltelékhez:
20 dkg túró
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
kis ágacska rozmaring (vagy szárított)
1 szikkadt zsemle
8 dk vaj
1 tojás
reszelt citromhéj
só, bors
A töltelékhez az apróra vágott hagymát, fokhagymát és vágott petrezselymet a vajban megpirítom. A túrót a tojással, a kockára vágott zsemlével, a hagymával, és a fűszerekkel összekeverem.
A húst egy éles késsel lappá vágom. Gyengén megsózom, megborsozom mindkét oldalát, ráfektetem a baconszeleteket és rákenem a tölteléket. Szorosan feltekerem és összekötözöm. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon körben elősütöm, majd egy tepsibe rakom. A serpenyőből kiöntöm a felesleges olajat, kb. 2 dl vizet öntök hozzá, amiben egy húsleveskockát feloldottam. Az egészet a húsra öntöm. Tisztított, cikkekre vágott hagymát és fokhagymát teszek mellé, alufóliával letakarom és néha megforgatva kb. 200 °C-os sütőben legalább 1 órát sütöm, majd a vége felé leveszem róla a fóliát, és kicsit megpirítom. Hidegen és melegen is jó.
Megjegyzés: az utolsó képen a húsnak azért van némi zöldes árnyalata, mert szabadtéren, egy zöld sátor alatt tálaltam fel, és a fény kicsit zöldes volt.
Kedves Beatrix!
Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és hogy ízlik.:) Köszönöm szépen a visszajelzést..)