Az elmúlt hét végén vendégségben voltunk a barátainknál és ezzel a finom süteménnyel kínáltak meg. Nagyon nagy sikere volt, így a receptet azonnal el is kértem és pár nap múlva már újabb híveket szereztem neki.
Tejszínes mézes krémes
Tésztához:
10 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy Ráma
1 ek. méz
1 db tojás
30 dkg liszt
1 mk. szódabikarbóna
Krémhez:
9 dl tej
3 cs. vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
3 ek. étkezési keményítő vagy liszt
25 dkg porcukor
25 dkg vaj (vagy Ráma)
Tejszínhez:
0,5 l tejszín (vagy Hulala)
1-2 ek. porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1 cs. habfixáló
A liszt és a szódabikarbóna kivételével a tészta hozzávalóit egy lábasban gőz fölött, vagy nagyon kis lángon kevergetve felforrósítom. Ha kicsit hűlt, összegyúrom a liszttel, amiben a szódabikarbónát előzőleg elkevertem.
2 részre osztom a tésztát és egyenként akkora sütőpapíron nyújtom ki, mint a tűzhelyem nagy tepsije. Amíg langyos a tészta, sokkal könnyebb kinyújtani, mint amikor már kihűlt. Pár perc alatt világosra sütöm, kb. 190 °C-os sütőben. Ne hagyjuk magára, mert nagyon gyorsan megsül!
Közben a krémhez a tejet felteszem forrni. Előtte kiveszek belőle kb. 1 pohárnyit, amiben csomómentesre elkeverem a pudingporokat, az étkezési keményítőt és a tojássárgájákat. Sűrűre főzöm, majd időnként megkeverve hagyom langyosra kihűlni. Ezután habverővel hozzákeverem a porcukrot és apránként a vajat. (Túl sokáig ne verjük, csak amíg a vaj és a cukor teljesen elkeveredik a pudinggal és a massza krémes lesz!)
A tejszínt a cukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verem. (Ha Hulalából készítem, az habfixáló nélkül is kemény marad, bár én a biztonság kedvéért most adtam hozzá egyet.) Ebből pár evőkanálnyit lazán a krémhez keverek.
A kihűlt lapra rákenem a vaníliás krémet, majd erre a tejszínt. Ráteszem a másik lapot, és a hűtőben hagyom dermedni. Kell egy nap, hogy szépen megpuhuljon a tésztája. Ezután 2 lehetőségem van, vagy egyszerűen csak porcukorral megszórom a tetejét, vagy csokoládéval bevonom. Talán porcukorral még jobban is ízlik nekem. A végeredmény egy nagyon könnyű, krémes, habos süti.
Megjegyzés: az eredeti receptben, a krémben csak 20 dkg cukor szerepelt, de én kétszer is adtam hozzá egy keveset, mert nem találtam elég édesnek, bár ebben én nem vagyok mérvadó, mert a hasonló sütiket édesebben szeretem az átlagnál. Mindenki az ízlése szerint édesítse!
Nem is értem hogy lehetett híg, hiszen 3 zacskó pudingport 9 dl tejhez nagyon sok, nagyon kemény lesz már eleve a puding, a vaj is keményít rajta, ha jól lehűl. Nekem nagyon klassz vágható krémem lett.:) Biztos, hogy jó sűrűre főzted a pudingot? (Alig lehet keverni a végén.)
Kedves Duri!
Nem is értem hogy lehetett híg, hiszen 3 zacskó pudingport 9 dl tejhez nagyon sok, nagyon kemény lesz már eleve a puding, a vaj is keményít rajta, ha jól lehűl. Nekem nagyon klassz vágható krémem lett.:) Biztos, hogy jó sűrűre főzted a pudingot? (Alig lehet keverni a végén.)