A lencsét előző este beáztatom. (Ha elfelejtem, leöntöm forró vízzel és 1-2 órát hagyom állni.) Ezután leszűröm, és annyi vízbe teszem fel főni, hogy bőven ellepje. Ha idő előtt elfogyna, pótolom. Ízesítem ételízesítővel, babérlevéllel és puhára főzöm.
Közben a baconból 12 szeletet félreteszek, a többit összeaprítom, a hagymát is apróra vágom. A bacont egy nagyobb serpenyőben megpirítom a hagymával együtt, megszórom a liszttel és kevergetem 1 percig. Ha a lencse már puha, egy merőkanállal a lisztes szalonnához adagolom, miközben keverem, hogy csomómentes legyen és le ne égjen. (Ha túl sok leve maradt a lencsének, akkor nem teszem hozzá az összeset, hanem leszűröm.) Pár percig főzöm, míg besűrűsödik. A maradék levéből, ha még szükséges, annyit adok még hozzá, amennyivel elég sűrű, kicsit főzelékes állagú lesz. Borsal és szükség esetén még sóval ízesítem.
A maradék 12 szelet bacont ropogósra pirítom, a zsírjában meg tükörtojást sütök. Mindenki kap 1 tükörtojást és szelet sült bacont a lencséjére.