1 kisebb mellső füstölt csülök vagy valamilyen nyers füstölt hús
1 nagy fej hagyma
10-12 fokhagymagerezd
2 szál fehérrépa
3 szál sárgarépa
só és kb 15-20 szem egész bors
A kocsonyahúst alaposan megmosom és megtisztítom (bár mostanában sikerült olyan kocsonyahús csomagot vennem, ami nagyon szép tiszta volt, csak le kellett öblíteni), a húst és a füstölt húst is megmosom és egy nagyobb fazékban felteszem annyi vízben főni, amennyi ellepi. Felforralom és leszedem a habját. Belerakom a megtisztított zöldségeket, a hagymákat és a fűszereket. Kiegészítem annyi vízzel, hogy a zöldségeket is ellepje, de ne legyen sokkal több. Sózom, de csak óvatosan, inkább később, a vége felé még adok hozzá, mert nem tudhatom, hogy a füstölt csülökből vagy húsból mennyi só fő ki. Ne legyen sótlan, de a túlzott só nehezíti az alvadást és egyébként is sósabbnak tűnik, mint folyékony állapotban. Lefedem és nagyon kicsi hőmérsékleten főzöm 3-4 órát. (Készítettem már kuktában is, amikor kicsit kevesebb volt a mennyiség, és elfért a 9 l-es edényben. Ilyenkor az első pisszenés után kb. 1 órát főzöm a legkisebb hőmérsékleten. Így szép tiszta marad és negyedére csökken a főzési idő.)
Ha elkészül, leszűröm egy sűrű szűrőkanállal és a levét hagyom kihűlni. (Általában este lesz kész, és hagyom reggelig dermedni.) Akkor leszedem róla az összes megdermedt zsírt, és lassú tűzön csak addig melegítem, míg éppen megolvad. A húsokat elosztom a tányérokban és rámerem a levét. Hűtőben vagy hűvös helyen hagyom megdermedni.
Megjegyzés: nálunk senki nem eszi meg a bőrt és a zsírosabb részeket, csak a színhúst és a füstölt húst, ezért szoktam tojást is főzni hozzá. Sokan nem ismerik a kocsonya fogyasztásának azt a módját, ami a Nyugat-Dunántúlon (Zalában, de talán máshol is) elterjedt. Gyerekkoromban mi is mindig úgy ettük. Nagymamám héjában sütött (vagy főzött) hozzá krumplit és úgy ettük, hogy a krumplit pirospaprikával megintettük és egy falat forró krumplihoz egy villányi hideg kocsonyát ettünk. Hihetetlenül finom így együtt a forró és a hideg, ahogy a kocsonya a szánkban a krumpli melegével együtt olvadt el. Sokan csodálkozva hallgatták, amikor meséltem, mert soha nem hallottak róla, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. (Apukám még citromot is csavart a tetejére, én csak pirospaprikát szoktam rá hinteni.