| Tarja mézes-mustáros mártásban
Hozzávalók 4 személyre:
fejenként 1-2 szelet tartja(vagy comb)
2szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 alma
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
½ közepes zeller
mustár
méz
2 dl tejföl
só, bors
A hússzeleteket kiklopfolom, sózom és kevés olajon mindkét oldalát megsütöm. Kiszedem a húsokat, a serpenyőben a zsírjában megpirítom a felkarikázott hagymát, a karikára vágott zöldségeket, a szeletekre vágott fokhagymát és almát. Együtt pirítom az egészet. Sózom, borsozom és 2 ek mézet csurgatok rá. Még pár percig pirítom, majd visszateszem a hússzeleteket, annyi vizet öntök rá, hogy ne lepje el teljesen (inkább párolás közben pótolom), majd fedő alatt alacsonyabb hőmérsékletem addig párolom, míg a hús is és a zöldségek is teljesen megpuhulnak.
A húst kiveszem, fólia alatt melegen tartom, a zöldségeket a tejföllel együtt turmixolom. Visszateszem a serpenyőbe, ízlés szerint mustárral és szükség szerint még sóval, mézzel (ha nem elég édeskés) ízesítem, és annyi vizet adok hozzá, hogy mártás sűrűségű legyen. A hússzeletket tálaláskor ezzel a mártással öntöm le, mellé főtt tésztát vagy valamilyen tésztafélét adok.
Megjegyzés: amikor meglátták a fiúk, hogy ezt kapják ebédre, megörültek, hogy vadast készítettem, aztán kicsit visszaesett a lelkesedésük, amikor mondtam, hogy ez nem az, csak hasonló, végül azt mondták, hogy ez még finomabb is, mint a vadas. Én nem túloztam el benne a mustárt és egy picit édeskésebb volt a vadasnál, talán ezért ízlett nekik annyira.
| |