| Németországban ettem ezt az ételt, ami szinte teljesen olyan, mint a mi galuskánk. A formáján kívül egy lényeges különbség van, míg a mi galuskánkat nem szabad nagyon összekeverni, csak épphogy, addig a német „galuskát” sima tésztává kell kidolgozni. Van a kiszaggatására speciális eszköz, vagy deszka és egy fémlap, én a keksznyomó legvékonyabb csövével csorgattam a masszát a forró sós vízbe. Érdekességként teszem fel ide, mert szerintem a mi galuskánk finomabb.
Spätzle
Hozzávalók:
4 tojás
40 dkg liszt
só
víz
A lisztbe ütöm a tojásokat. Megsózom és elkezdem keverni. Annyi vizet adok hozzá, hogy hasonló legyen, mint a mi galuskánk, de a fakanállal tovább keverem, míg sima, nyúlós tészta lesz belőle. Vizet a szerint adagolom, hogy a kellő állagot elérjem.
Felteszem a vizet forrni, sózom, a masszát beleteszem a keksznyomóba, és ha felforrt a víz, vékony sugárban, a fogantyút nyomkodva belecsurgatom. A víz szintje felett magasan tartom a keksznyomót, hogy addig is, míg eléri a vizet nyúljon még vékonyabbra a tészta. Amikor feljön a víz színére leszűröm, kicsit leöblítem tiszta vízzel és kevés olajjal összekeverem egy tálban, pont úgy, ahogy a galuskát is.
Ugyanazokhoz az ételekhez lehet használni, mint a galuskát. Szószos húsok mellé, hagymásan, tojással, stb.
| |
Kedves Andrea!
Köszönöm szépen az ötletet.:)