Annyiból tér el a szokásos rizsreceptektől ez a változat, hogy a megmosott és lecsöpögtetett rizst az olajban tovább kell pirítani, míg egy kissé barnás színt el nem ér. Ha megpirult, kétszeres mennyiségű vízzel felöntöm és a szokásos módon megpárolom. Én általában csak addig főzőm, míg a viz nagy részét beszívta, ekkor elzárom alatta a tűzhelyet és fedő alatt teljesen készre puhítom. (Nekem kerámialapos tűzhelyem van, ami sokáig tartja a meleget) .
A pirítás során kap egy finom ízt a rizs, így són kívül nem kell hozzá más fűszer. Megjegyzés: vigyázni kell, mert ha túl barnára pirul a rizs, kissé füstös lesz az íze és enyhén kesernyés. Forrás: Tóth Imre (Konyhalista)
Pl. attól is lehet, hogy nem mosod meg eléggé, vagy több vizet adsz hozzá, mint amennyit kellene, amit nem könnyű megmondani pontosan, mert a rizs fajtájától is függ, hogy másfélszeres vagy kétszeres vízzel lesz pergősebb. Próbáld ki, kicsit kevesebb vízzel, de szorosan letakarni és elzárni alatta tűzhelyet, és hagyni legalább 20 percig, hogy a saját gőzében teljesen megpuhuljon. (Én pl. jobban szeretm, ha egy kicsit összeáll.).
Ani!
Pl. attól is lehet, hogy nem mosod meg eléggé, vagy több vizet adsz hozzá, mint amennyit kellene, amit nem könnyű megmondani pontosan, mert a rizs fajtájától is függ, hogy másfélszeres vagy kétszeres vízzel lesz pergősebb. Próbáld ki, kicsit kevesebb vízzel, de szorosan letakarni és elzárni alatta tűzhelyet, és hagyni legalább 20 percig, hogy a saját gőzében teljesen megpuhuljon. (Én pl. jobban szeretm, ha egy kicsit összeáll.).