Egy régi étel, amit mostanában fedeztem fel újra. Dunántúli lévén nagymamám sokszor készített Dödöllét, de akkor még nem nagyon szerettem. Most sem készítem túl gyakran, mert nem egy könnyű étel, de már szeretem.
Dödölle
Hozzávalók:
krumpli
liszt
só
hagyma
olaj
A krumplit annyi sós vízben teszem fel főni, amennyi éppen csak ellepi.
Közben egy nagy fej hagymát apróra vágok és olajban megpirítok.
Ha a krumpli megfőtt nem szűröm le, hanem összetöröm a főzővízben. Egy fakanállal lisztet keverek hozzá. Először kevesebbet, majd annyit, amennyit felvesz, hogy sűrű krumplipüré állagú legyen. Pár percig kevergetve főzöm. Olyan sűrű lesz, hogy a fakanál megáll benne. Én a 60 dkg krumplihoz kb. 15 dkg lisztet tettem. Azért nem lehet pontos mennyiségeket megadni, mert ha kevés vízben főzöm a krumplit, akkor kevesebb lisztet, ha több vízben, akkor több lisztet vesz fel. Ha túl sok a víz, akkor a dödöllének lisztesebb íze van, ha alig lepi el, akkor inkább krumplipürésebb. (Én így szeretem jobban.)
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozok a hagymás olajjal, majd olajos kanállal nagy galuskákat szaggatok a krumplis masszából. Végül elosztom a tetején a hagymát és sütőben annyira pirítom meg, hogy a hagyma meg ne égjen.
Szaftos hús mellé adtam köretnek. A maradékot egy serpenyőben megpirítottam, így még önállóan is finom. Lehet hozzá tejfölt is kínálni. Szerintem egy kicsit nehéz étel, túl sokat nem lehet belőle enni.