Az almát meghámozom, és kis szeletkékre vágom. Egy lábasba teszem az almát, hozzáöntöm az almalevet, a fűszereket is beleszórom a cukorral együtt és lefedve pár perc alatt puhára párolom. A zselatinlapokat egy kevés almalében áztatom, majd a leszűröm az almát és a levéből kb. másfél deciliternyit megtartok és feloldom benne a zselatint. Hagyom hűlni.
A kekszet egy zacskóban sodrófával durván darabosra töröm, majd a vajjal, a cukorral, a darált dióval és a fűszerekkel együtt, folyton kevergetve egy serpenyőben megpirítom. A cukor kicsit karamellizálódik és a keksz ropogós lesz tőle.
A tejszínt felverem a mézzel.
Ha minden kihűlt, a poharak vagy tálkák aljára teszek egy adagot a párolt almából, erre elosztom a zselatinos almalevet és hagyom megdermedni. Erre jön egy adag morzsa, majd a tejszínhab. Ismét alma (most nem teszek rá almalevet), keksz és tejszín, ameddig tart a hozzávalókból. A tetejét tejszínhabbal és kevés lakóporral díszítem. Megjegyzés: a fűszeres alma, a ropogós kekszréteg, a mézes tejszín és végül a pohár alján a zselés alma kellemes téli édesség akár ünnepi alkalomra is.