| Ez a recept tulajdonképpen a Részeges pogácsa receptje, ami szerintem az egyik legjobb a maga nemében. Annyit változtattam rajta, hogy a margarinhoz fűszervaj fűszerkeveréket kevertem. Szerintem bármilyen más, ízlés szerinti fűszerkeverék is megfelel. Nálunk nagy sikere volt. A tésztában valamivel kevesebb sót tettem, mert a fűszerkeverékek általában sósak.
Fűszervajas pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 4 dkg élesztő
- 2 kk. só
- 1 kk. cukor
- 25 dkg fagyasztott Ráma margarin (a végén)
- fűszerkeverék
A margarin összekeverem a fűszerkeverékkel, fóliába csomagolom és lefagyasztom. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, és a hozzávalókkal összedolgozom. Kinyújtom és a fagyasztott fűszeres margarint ráreszelem. Feltekerem és hajtogatom. Kb. fél órát pihentetem, majd újra hajtogatom. Most már pihentetés nélkül nyújtom ki, a tetejét egy nagyon éles késsel bevagdosom és kiszaggatom. Egész felvert tojással megkenem és minimum fél, de akár 1 órát is kelesztem (ez függ a konyha hőmérsékletétől is). Nagyobb távolságra teszem a sütőpapírral bélelt tepsibe.
| |
Csilla!
Igen, 25 dkg-os Ráma kell hozzá, és egyáltalán nem sok, mert egy átlagos pogácsába 0,5 kg liszthez ennyi zsiradék kell. Itt a tésztájába nem teszek, mindet ráreszelem, ettől lesz szép leveles. A lisztet még a víz is összetartja (pl. az ázsiai lepénykenyerek egy része is csak lisztből, vízből és sóból állnak), nem kell hozzá se tojás, se zsiradék.
Próbáld ki, majd meglátod, nagyon finom!:)