|
Ahhoz képest, hogy soha nem szerettem önmagában a sárgarépát, egyszer csak azt vettem észre, hogy mégis szeretem. Először a finomfőzelékkel barátkoztam meg, aztán egy barátunknál ettem párolt sárgarépát és azon kaptam magam, hogy töröm a fejem a sárgarépás ételeken. Meg is született a Sárgarépaleves, ami kimondottan ízlett és ez a Rokfortos sárgarépa már bekerült az „ismételhető” kategóriába. Azért a húslevesből még nem fogom kihalászni a főtt répát, se nyersen elrágcsálni, de így, megbolondítva egy kis tejszínnel és rokforttal már kimondottan ízlik. Hogy miért pont rokfortos lett, azt csak a hűtőszekrényben árválkodó maradék sajt ihlette, ha füstölt sajtot találtam volna, akkor azt tettem volna hozzá.
Rokfortos-tejszínes sárgarépa
3 főnek fejenként egy-egy nagyobb sárgarépát megtisztítok, karikára vágom, és kevés olajon addig pirítom, míg érezni lehet a sárgarépa kissé karamellás illatát. Egy fél pohár vizet öntök hozzá és lefedve puhára párolom. Közben a leve elpárolog. kb. 5 dkg rokfortot morzsolok rá és 1 dl tejszínt öntök hozzá. Végül sózom, ha nem lenne elég sós a sajt és fokhagymaporral (vagy zúzott fokhagymával) ízesítem. A lényeg, hogy annyi szósz legyen rajta, ami bevonja a sárgarépa karikákat, de nem folyik alatta. Ha csak ez a köret, akkor nagyobb mennyiségből készüljön, de így, hogy krumplipürét is adtam a hús mellé, bőven elég volt.
| |
Kedves Erzsi!
Van egy hullámos szeletelőm, azzal lett ilyen csíkos. Sütni nem kell, csak kicsit pirítani kevés olajon és kevés vízzel meg kell párolni, majd sajtot és tejszínt hozzá. Nem feltétlenül kell karikára vágni, lehet pl. hasábokra is, akkor is gusztusos lesz,és főleg finom.:) A fokhagymát nem mértem, annyit tegyél hozzá, amennyire szeretitek a fokhagyma ízét. Erre nincs szabály. Lehet belenyomni 1-2 gerezd frisset is.:)