Igazából nem is pogácsa, hanem fánk, de először ezen a néven ismertem meg sok évvel ezelőtt a kedvenc konyhás levelezőlistámon, és így vált a fiam kedvencévé. Gyorsan elkészül, bár akkor lesz igazán szép, ha pár órát pihentetem a hűtőben. (Most nem volt elég időm, nem is lett olyan szép.)
Füstölt sajtos pogácsa
Hozzávalók:
2,5 dl víz
10 dkg Ráma vagy vaj
1 kk. só
16 dkg rétesliszt
4 tojás
10 dkg füstölt sajt
A vizet a margarinnal és a sóval felteszem a tűzhelyre egy lábasban. Amikor elkezd forrni, egyszerre hozzáöntöm a lisztet és egy fakanállal gyorsan elkeverem. Szinte azonnal összeáll, de még pár percig kevergetem. Lehúzom a tűzről és hagyom 5 percig pihenni. Ekkor beleszórom a reszelt sajtot, és egyenként hozzáadom a tojásokat, miközben a robotgéppel keverem. (Figyeljük az állagát, mert ha túl kicsik a tojások, 5 darabra is szükség lehet, míg túl nagyból lehet, hogy 3 is elég. Olyannak kell lenni, hogy legyen tartása a gombócoknak, ne terüljön el a tepsin, de azért legyen benne elég tojás, mert attól nő meg.) A masszát kihűlés után hűtőben pár órán keresztül pihentetem.
A tepsit kibélelem sütőpapírral, vizes kézzel gombócokat formázok belőle, felvert tojással megkenem és egy csipetnyi sajtot teszek a tetejére.
Előmelegített, kb. 200 °C-os sütőben megsütöm. Ha szépen felpuffad, csökkentem a hőmérsékletet. Frissen az igazi, de még nem volt rá példa, hogy maradt volna belőle másnapra.
Én ezt a pogit drága Anyósomtól tanultam, mi sajtos pomposnak hívjuk. Valóban a történelem során nem volt rá példa, hogy maradt volna belőle . Tovább lehet fokozni, ha kettévágva sonkát vagy más finomságot teszünk közé.
Szia Erzsi!
Nálunk még a kihűlést sem éri meg. Köszönöm az ötletet.:)