Most nyílik a bodza, ilyenkor érdemes szedni és nem csak szörpöt lehet belőle készíteni, (meg a beérett bogyójából) lekvárt főzni, hanem a virágot ki is lehet rántani. Először akkor ettem ilyet, amikor a német vendégeink megkínáltak vele. Azóta se nagyon szántam rá magam, de a hétvégén egy olyan helyen jártunk, ahol amerre a szem ellátott, mindenhol virágba borult bodzabokrokat lehetett látni.
Rántott bodzavirág
A virágernyőket megmosom, papír kéztörlőn leszárítom. Kicsit sűrűbb palacsintatésztát készítek. 2 tojást, 1 pohár lisztet és annyi tejet teszek egy turmixba, hogy egy kicsit sűrűbben folyó palacsintatésztát kapjak. Ezt sóval és cukorral ízesítem. Ebbe lehet bátrabban is cukrot tenni, mert nem kell attól félni, mint a palacsintánál, hogy leragad.
Egy edényben bő olajat forrósítok, majd a virágot belemártom a tésztába. Kicsit lecsöpögtetem, a száránál fogva beleteszem az olajba és egy kicsit megrázogatom, hogy szétterüljön benne. Nagyon gyorsan megsül. Ezután kiveszem az olajból, lecsöpögtetem, és konyhai papírtörlőn leitatom róla a fölösleges olajat. Én ollóval lecsipkedem róla a vastagabb zöld szárrészeket. Porcukorral meghintve tálalom.
Megjegyzés: lehet úgy is készíteni, hogy a virágokat leszedegetem a szárról és belekeverem a palacsintatésztába, de sörtésztába is márthatjuk sima palacsintatészta helyett. Minél vastagabb a tészta, annál kevésbé érvényesül a bodza íze. Mivel nagyon gyorsan sül és nem készítettem túl sokat (3 fő), így egy kisebb lábasban sütöttem egyenként.
Én nem azt írtam, hogy a németektől származik a recept, hanem azt, hogy ők kínáltak meg először ilyennel.:)
2015.05.20. 14:20
Sophie
...Én most fogom kipróbálni palacsintatésztával, az egyszerűbbnek, hozzá illőbbnek tűnik... :-)
Remélem finom lesz, és a gyerkőceim is meg fogják enni.
Ha már sült virágnál járunk - egyébként meglepődtem, hogy ez a sült bodza a németektől jött... - szóval, én az olaszoknál láttam, de még nem ettem sajnos.... rántott cukkini virágot. Kipróbálnám szívesen.
Kedves Sophie!
Én nem azt írtam, hogy a németektől származik a recept, hanem azt, hogy ők kínáltak meg először ilyennel.:)