Én a nyuszit soha nem tudtam konyhai alapanyagnak tekinteni. Gyerekkoromban nekünk is voltak és mindegyikhez érzelmileg kötődtem, és mindegyiket megsirattam, amikor apukám fejbe kólintotta a soron következőt. Soha nem tudtam megenni. Azóta sem. Ellenben amit nyúlból el lehet készíteni, azt csirkéből is. Eredetileg ez a recept is nyúlra íródott, de kicsit átalakítva remek csirkés étel lett belőle.
Csirke nyúl módra
Hozzávalók:
8 db felső csirkecomb
szalonna
só, bors
fokhagyma
2-2 db sárga- és fehérrépa
1 db erőleves kocka
½ dl konyak
100 %-os narancslé (vagy friss narancs leve)
1 dl tejföl
1 ek. liszt
A füstölt szalonnából ceruza vastagságú csíkokat vágok, combonként 2 db-ot. Beteszem a mélyhűtőbe, hogy megfagyjon (a zsírtartalma miatt nem lesz kőkemény).Egy vékony pengéjű késsel átszúrom a húst és belenyomok egy-egy szalonnacsíkot. Sózom, borsozom, reszelt fokhagymával bedörzsölöm, és egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megpirítom. Kiszedem a húst a serpenyőből és az apróra vágott zöldségeket megpirítom benne. Egy erőleves kockát 2 dl forró vízben feloldok (mikróban) és a zöldségekhez öntöm. Visszateszem a húst a serpenyőbe, hozzáöntöm a konyakot és egy kis narancslevet, sózom, lefedem és puhára párolom. Közben a tejfölt a liszttel elkeverem, lazítom egy kis pároló lével, ha kevés maradt a hús alatt, akkor egy kis vízzel, majd kiszedem a húst a serpenyőből, és a tejfölös habarást a csirkéhez keverem. Összeforralom, majd összeturmixolom. Ha túl sűrű, egy kis narancslével hígítom Ezzel a mártással tálalom a húst.
Megjegyzés: kicsit hasonlít a vadashoz, mégis más íze van a konyak és a narancslé miatt. Nekünk nagyon ízlik. A csirke is finom ízt kap a füstölt szalonnától.
Dehogy sértettél meg. Nem kell, hogy egyforma legyen az ízlésünk. Nálunk még a gyerekeknek ízlett, pedig ők a legnagyobb kritikusaim.:) Mi szeretjük a pikáns, édeskés szószokat.
2010.01.15. 11:06
erzsoka erdelybol
hat,hogy oszinte legyek nem nagyon izlett,de remelem nem sertettelek meg.
Erzsóka!
Dehogy sértettél meg. Nem kell, hogy egyforma legyen az ízlésünk. Nálunk még a gyerekeknek ízlett, pedig ők a legnagyobb kritikusaim.:) Mi szeretjük a pikáns, édeskés szószokat.