A padlizsánkrémet sokféleképpen készítik. Állítólag az az igazi, ha parázs fölött vagy platnin sütjük meg, mert kap egy kis füstös ízt. Én nem tapasztaltam annyira nagy különbséget, így nem csak a nyári grillezéskor élvezhetjük a padlizsánkrémet (mivel a kerámialapos tűzhely erre nem igazán alkalmas), hanem egész évben. Egyszerűen a sütőben sütöm meg. Előtte nem árt egy-két helyen egy megszurkálni.
Padlizsánkrém, ahogy én szeretem
Hozzávalók:
2 db közepes padlizsán
1 közepes vöröshagyma
3 g. fokhagyma
1 paradicsom
ételízesítő
só
bors
olaj
A padlizsánokat sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Deszkára fektetem, kettévágom és kikaparom a belsejét.
A vöröshagymát apróra vágom és a szokásosnál bővebb olajban elkezdem pirítani. Pár perc múlva belereszelem a fokhagymát is, majd a padlizsánt is hozzáadom. Egy érett paradicsomnak lehúzom a héját és felaprítva azt is hozzáteszem. Addig párolom kevergetve, míg a levét teljesen el nem párologtatta. Közben ízesítem egy kevés ételízesítővel, borssal és szükség szerint sóval. Egy mixelő rúddal pépesítem. Már így önmagában is nagyon finom és krémes állagú a nedvesség elpárologtatása miatt, de kevertem már hozzá tubusos majonézt is, apró kockára vágott pritamin paprikát, de legjobban úgy szeretjük, ha a pirítósra kenjük a krémet és egy pár csepp tubusos majonézt szétkenünk a tetején. Mindez persze ízlés kérdése.
Megjegyzés: ennyivel nem is érdemes elkezdeni, mert a fiam a barátnőjével egyszerre ette meg, de még nincs itt igazán a padlizsán szezonja (az árát tekintve), csak egy kis kóstoló készült.
Mi is kipróbáltuk, tényleg nagyon finom! Holnap is lesz a szilveszteri vendégvárónak! KÖSZI