Citromos csirkemell
Hozzávalók:
4 db fél csirkemell filé
1 citrom
2-3 g. fokhagyma
só, bors, rozmaring
Ráma margarin
Szószhoz:
2-3 dl tejföl
1/2 citrom
só. bors
petrezselyem
A fokhagymagerezdeket a sóval, a rozmaringgal és a borssal összetöröm. (Használhatunk csak szárított fűszereket is.)
A csirkemelleket bedörzsölöm a fűszerkeverékkel. Egy jénai edényt vastagon kikenek a margarinnal, belefektetem a húsdarabokat, ráreszelem a megmosott citrom héját, a levét is rányomom, és a tetejére margarin darabkákat csipkedek. Lefedem a tálat és beteszem a 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. félidőben leveszem a tetejét vagy a fóliát róla, mert sok levet enged. Megfordítom a húsdarabokat és készre sütöm. (35-40 perc.)
Közben a tejfölbe reszelem a fél citrom héját, belecsavarom a levét, sózom, borsozom és petrezselymet keverek hozzá. Tálalásig a hűtőbe teszem.
Ha a csirke már jó puha és besűrűsödik a leve, a húsdarabokat rézsútosan néhány darabra szeletelem és egyben tartva visszateszem a mártásba, majd rámerem a szaftot, hogy a vágási felületekre is jusson.
Zöldséges rizst készítek hozzá köretnek. A tálra teszem a rizst, majd lehetőleg egyben tartva a tetejére helyezem a melleket (mindenki kap egy ilyen felszeletelt fél csirkemelleket). Ha még marad szaft, azt is ráöntöm.
A citromos tejfölt kínálom hozzá.
|