Fűszeres húsgombóc uborkaszósszal
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
60 dkg darált sertéshús
1 tojás
2 ek tejföl
2 ek. zsemlemorzsa
1 cs. Gyros fűszerkeverék
Szószhoz:
1 közepes uborka
3 dl tejföl
2 g. fokhagyma
só
A darált húshoz szórom a fűszerkeverék 2/3-át. Beleütök egy tojást és keverek hozzá még 2 ek. tejfölt és 2 ek. zsemlemorzsát. Összegyúrom, és diónyi gombócokat formálok belőle.
Ezután vagy kifőzöm, vagy megsütöm a gombócokat. Kipróbáltam így is, úgy is. (Mindkét változat finom. A főzött kicsit diétásabb, meg egyszerűbb, a sütött meg intenzívebben fűszeres és jobban kell rá figyelni készítés közben.)
A főtt változathoz vizet forralok, sót teszek bele, és amikor már forró, beleteszem a gombócokat. Kb. 20 percig főzöm. Ezután kiszedem a gombócokat, a főzővizet leszűröm. A körethez egy bögre rizst megmosok, kevés olajban megpirítom és 2 bögre leszűrt főzővízzel öntöm fel, majd addig párolom, míg a levét majdnem elfőtte. Ekkor elzárom alatta a tűzhelyet és lefedve hagyom a tálalásig. (Ha sütöm, akkor csak ételízesítővel fűszerezem a rizst és vízzel öntöm fel, vagy húslevessel.)
A szószhoz az uborkát meghámozom és lereszelem sajtreszelőn. Nem nyomkodom ki a levét! Hozzákeverem a tejfölt, a reszelt fokhagymát, végül sózom és összekeverem. Tálalásig a hűtőben tartom és a gombóchoz kínálom.
Megjegyzés: a sütött változat hidegen is finom lehet a hideg uborkaszósszal.
A fűszerkeverékből annyit tettem hozzá, hogy külön sózni már ne kelljen. Mivel nem tudtam, hogy mennyire lehet sós, ezért 2-szer is adtam még hozzá, így a zacskó ¾ részét használtam fel.
|
Mucus!
Nem sokban tért el a tzatzikitől. Nem volt itthon joghurt, ezért tejfölle készítettem.