A tésztához kimérem a lisztet, sót teszek a vízbe és felforralom. Azonnal a liszthez öntöm és igyekszem gyorsan sima tésztává keverni, de olyan gyorsan lesz sűrű állagú, hogy ez nem is olyan könnyű. Amennyire lehet, összekeverem egy fakanállal és hagyom egy kicsit hűlni. Ha már elbírja a kezem a tészta melegét, átgyúrom, hogy sima legyen. Lefedem, és fél órát pihentetem. Ezután átteszem egy gyúrólapra (táblára), és bőven lisztezve átgyúrom. Mivel ragad a tészta, többször is kell lisztezni. Ezután szilvás gombóc nagyságú darabokra osztom, és egyenként kinyújtom, vékony lapokká. Ráteszem a tölteléket, félbe hajtom, lenyomkodom és körbevágom.A töltelék lehet bármi, amit a hűtőben találunk, vagy amit szeretnénk.Én most találtam egy fél doboz kukoricakonzervet a hűtőben, meg pizza krémet és sajtot, a kamra polcán meg egy doboz csülökhús vagdaltat (a Lidl-ben lehet kapni és nagyon finom), így adta magát a megoldás. Megkentem a lapokat vékonyan pizza krémmel, rá egy kis összetört húst, egy kevés kukoricát, majd sajtot is reszeltem rá. Félbehajtottam a tésztát, először kinyomkodtam a levegőt belőle, így kissé lelapítottam, a szélét erőteljesebben nyomkodtam le, majd derelyevágóval levágtam a fölösleges tésztát róla. Néhányat csak reszelt sajttal töltöttem meg, amit egy kicsit megfűszereztem borssal, de többféle fűszert is használhattam volna.
Egy serpenyőben, nem túl bő olajban mindkét oldalát megsütöttem, de nem a maximumon. (A max. 6-os helyett 4-es fokozaton.) A csak sajtoshoz tejfölt is kínáltam.
Édesen is lehet készíteni, akkor a tésztájába kevesebb sót teszek. Túróval akartam megtölteni, de nem volt, így kipróbáltam kemény, sütésálló lekvárral, és nagyon finom lett. Porcukorral szórtam meg a tetejét.
Megjegyzés: frissen az igazi, amikor még kicsit ropogós a külseje, a sajt meg nyúlik. Nem tudom, hogy újramelegítve milyen lehet, mert frissen elfogyott.
Most először készítettem el ezt a receptedet. Olyan jól sikerült az első adag, hogy mindjárt állhattam is neki a következőnek... Egy kis változtatást iktattam csak be. Pirítottam hagymát, abból is raktam a töltelékbe, illetve egy pici tejfölt kevertem még hozzá. Mint említettem, ezzel is nagyon finom lett! Sok receptedet készítettem már el, és szerintem még többet is fogok! Köszönöm a sok jó ötletet, és várom a továbbiakat is!
Üdvözlettel: Barbara
2010.08.24. 15:59
Aliz
Vya!
Ha képeket megnézem, talán 8-9-10 db, de már nem emlékszem pontosan.:)
Szia,Aliz! Én ma fogom megcsinálni,remélem sikerülni fog,ha sikerül küldök képet
2010.01.19. 16:42
Erzsi
Szia Alíz!
Képzeld én pont ma csináltam ugyanebböl a tésztából forrázotgombocot,hagymás zsírral.Anno még a nagyimtól tanultam,de most,hogy már tudom,hogy ehez is jó a tészta,tuti,hogy ki fogom próbálni.Köszi a remeg ötleteket.
2009.11.19. 12:20
Aliz
Erzsóka!
Ismét köszönöm, hogy visszajeleztél.:)
2009.11.18. 21:52
erzsoka erdelybol
kiprobaltam jo lett es ujra melegitve sem rossz koszi
Kedves Barbi!
Örülök, hogy tetszenek a receptek és köszönöm szépen a vissajelzést.:)