„A canapé (kanapé) afféle körömközé való, falatnyi, szemet gyönyörködtető finomság. Többnyire előételként, étvágygerjesztő szerepet tölt be, de kellemes nyáresti beszélgetésekhez is kiváló étek.”
Többnyire kifli karikákból szoktam készíteni ezeket a vendégváró falatkákat, de most egy Krit canapé nevű sós, ropogós kekszet találtam hozzá, ami nagyon jónak bizonyult.
Canapé
Hozzávalók:
3 csomag Krit canapé keksz
7 főtt tojás
1 doboz 10 dkg-os kaviár
1 tonhalkonzerv (olajos)
10 dkg májkrém
10 dkg vaj
10 dkg száraz, bőr nélküli töpörtyű
só, bors, majoránna
vöröshagymakrém
mustár
újhagyma
színes paprika
5 db főtt tojást, 8 dkg puha vajat, sót, borsot, mustárt és vöröshagymakrémet az aprítóba teszek és krémesre keverem.
Kb. a felét kiveszem (ez lesz az egyik alap a kaviárhoz), a maradékot kettéosztom. Az egyikhez adom a töpörtyűt, sót, borsot, kevés mustárt és vöröshagymakrémet, majd ezt is krémesre keverem. A másik feléhez kb. 10 dkg májkrémet adok, amit majoránnával keverek habosra. Így 3 egyforma mennyiségű krémet kapok. Tojáskrémet, májas krémet és töpörtyűs krémet. (Ha vöröshagymakrémet használunk, számolni kell a sósságával.)
A két maradék főtt tojást egy doboz halkonzervvel, 2 dkg vajjal, egy kevés bazsalikommal, sóval és borssal együtt teszem az aprítóba, majd ezt is krémesre keverem. (Erről nem készült kép.)
Készítek egy adag hagyományos módon készült körözöttet is.
Nem sokkal a tálalás előtt készítem el a kanapékat, nehogy az állás során a kekszek elveszítsék a ropogós állagukat. A krémeket egymás után nyomózsákba teszem (vagy külön-külön nylon zacskóba, aminek a sarkát levágom) és a kekszekre nyomom. A sima tojáskrémre és a halas krémre kaviárt teszek (ez akár el is maradhat, ha valaki nem szereti a kaviárt, csak akkor valamivel díszíteni kell), a töpörtyűsre kis darab töpörtyűt és újhagyma karikát teszek, a körözöttesre színes paprika darabkákat, a májkrémes díszítésére már nem maradt idő, mert már itt voltak a vendégek és nem tudtam befejezni. Tulajdonképpen csak fantázia kérdése, hogy mit teszünk ezekre a kis kanapékra, ami természetesen nem csak valamilyen krém lehet, hanem kis sonka, szalámi, tojás, stb. és a díszítés is lehet szebb, kis salátadarabkákkal, majonézpöttyökkel, snidlinggel. Kicsit macerás, de megéri a befektetett energiát, csak időben kezdjünk hozzá. Ez a mennyiség 12 főnek készült. Nem az a cél, hogy ezzel lakjanak jól a vendégek, és így még marad hely a többi étel számára is.
Pont ilyesmit kerestem,mert nem akarok nagy asztalt teriteni es valami kicsi,aranyos es finom cuccot kerestem.Ferjem ma lesz 50 eves,atjon a szuk csalad,persze holnap lesz a nagybuli a haverokkal,de az mar nem itthon.
Kedves Marianna!
Gratulálok a férjed szülinapja alkálmából. Remélem jól sikerült az ünneplés.:)