Gyakran vásárolunk mindenféle rágcsálnivalókat, köztük cukrozott, mézes, karamellás és wasabis mogyoróféléket. Mivel ezek nem éppen olcsók, így néha házilag is készítek hasonlókat.
Cukros-mézes mogyoró és dió
Az egyik kedvencünk az a mézes mogyoró, ami kicsit sós is egyben. Amikor először kóstoltam furcsa volt, de érdekes is egyben. Éppen ezért sós mogyoróból készítem.
Kb. 10 dkg mogyorót szűrőbe teszek és a só nagy részét egy konyha ipapírtörlővel letörölgetem róla, miközben le is rázom. Egy kis lábasba 2-3 evőkanálnyi mézet teszek és lassú tűzön karamellizálom.Ha már kezd kissé barnulni, beleöntöm a mogyorót és pár percig kevergetem, és vigyázok, nehogy megégjen, vagy túl barna legyen. Egy sütőpapíron szétterítem és hagyom hűlni. Ha már kissé megszilárdult, porcukorral összekeverem. A fölösleget a szűrőben jól lerázom róla, hogy épp csak annyi maradjon rajta, amennyi rátapad a karamellre. Először kicsit megpuhul a mopgyoró, de mire kihűl ropogós lesz. Ha valakit zavar a sós és édes íz együtt, az egyszerűen vagy sótlan mogyorót használjon, vagy szűrőbe téve folyó víz alatt öblítse le róla a sót. Szárazra törölve menjen a mézkaramellbe.
A karamellás dióhoz ugyanannyi cukrot, mint amennyi a dió kis lábasában felolvasztok, világos barnára karamellizálom, hozzácsavarok egy fél citromot, és beleszórom az egészben hagyott diót. Ha nehezen vonja be a szemeket, 1-2 ek. vizet is adok hozzá. Ha már minden szemet bevont a cukor, sütőpapírra teszem úgy, hogy ne érjenek össze a szemek, és megszárítom. Mire teljesen kihűl, már meg is szárad.
Magimádó családtagjaim nagyon elégedettek voltak az eredménnyel.
Minél szellősebben kell a sütőpapírra teríteni, hogy ne érjen össze nagyon, csak amennyire muszáj. Nem kell teljesen megvárni, hogy megszilárduljon, elég ha már elbírja a kezed, Így amikor a porcukorban megforgatod, könnyen szét tudod darabokra szedni, ahogy a képen is látszik. A diót meg még könnyebb elkülöníteni egymástól, mert nem olyan apró.:)
2012.02.12. 17:12
Csabi
Szia Aliz!
Mi is kipróbáltuk a mézes mogyorót,de amikor kiterítettük a sütőpapírra,egész táblába maradt,és csak darabokra törve tudtuk szétszedni. Mitrontottunk el? :)
Válaszodat előre is köszönjük!
2009.12.09. 23:37
Aliz
Melya!
Milyen sütőpapírt használsz, mert nem egyforma a minőségük.? Az Alufix papírra, meg a szilikonos papírokra nem szabad ragadnia. A régit meg vajazd meg, akkor szerintem jó lesz.:)
2009.12.09. 17:10
Melya
Szija Alíz!
Nekem csak egy gondom van, nagyon jó ötlet ez a recept és mióta felraktad nagyon sokszor csináltam már, mondjuk én csak a diósat, de az a baj hogy szétterítem a sütőpapíron és amikor le akarom szedni akkor feltépi a papírt és ott marad a talpán a diónak..
Nem tudom mit rontok el..talán nem hagyom teljesen kihűlni? Vsgy még melegen emelgessem hogy ne kössön annyira oda? Azóta próbáltam már mást, műanyagtálcán, meg mindenen de sehol sem jó, véső kell hozzá meg kalapács :)
Mi lehet a baj?
Előre is köszi, Melya
2009.11.12. 15:17
Aliz
Dati!
Még nem használtam törökmogyorót, de gondolom minden olyan recepthez felhasználható, amihez mogyorót írnak. Ebben a karamellesben az a jó, hogy egész kicsi adagban is kipróbálhatod, ha nem tetszik nem sokat veszítesz vele. 1-2 ek. cukrot kezdj el karamellizálni és dobj bele annyi mogyorót, hogy kevergetve mindegyik szemet bevonja. Rossz nem lehet. Nem tudom, hogy a héja mennyire zavaró. A csonthéjasokról, pl. a manduláról úgy szedem le a héját, hogy forró vízbe teszem amíg fellazul, leszűröm, hidegvízzel leöblítem és így könnyen lejön a héja. Lehet sózni is. A lehéjazott magokat sütőpapíros tepsibe kell tenni, jól megsózni és betenni a sütőbe. Közben nem árt megkeverni. Csak addig kell sütni, míg kicsit pörkölt íze lesz.
Aliz
2009.11.11. 17:56
Dati
Kedves Alíz! mindenképpen kipróbálom ezeket a karamelles finomságokat, kérdésem, hogy szerinted rendes mogyoróból milyen lehet? kaptam ugyanis majdnem egy zacskónyi törökmogyorót (tudod, azt, amit kalapáccsal/törővel) kell törni. Azzal kellene kezdenem valamit.Üdvözöllek. Dati
Csabi!
Minél szellősebben kell a sütőpapírra teríteni, hogy ne érjen össze nagyon, csak amennyire muszáj. Nem kell teljesen megvárni, hogy megszilárduljon, elég ha már elbírja a kezed, Így amikor a porcukorban megforgatod, könnyen szét tudod darabokra szedni, ahogy a képen is látszik. A diót meg még könnyebb elkülöníteni egymástól, mert nem olyan apró.:)