Nem vagyok nagy mákkedvelő, de ez torta egyszerűen fantasztikus. Sokszor írom azt, hogy érdemes kipróbálni, de ezt még azzal is kiegészíteném, hogy vétek lenne kihagyni.Az idei karácsonyi sütemények között is ott lesz. Mutatós is, finom is, és másnap talán még jobb, mint frissen, így előre elkészíthető.
Mákos túrótorta
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg Ráma
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
½ citrom reszelve
1 cs. vaníliás cukor
pici só
Máktöltelék:
23 dkg darált mák
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
10 dkg mazsola
½ citrom reszelt héja
fahéj
piskótamorzsa
Túrótöltelék:
50 dkg túró
3 evőkanál étkezési keményítő
2 egész tojás + 2 sárgája
cukor ízlés szerint (10-15 dkg)
1 citrom héja + leve
10 dkg mazsola
rum
pici só
kevés citromos cukormáz és baracklekvár
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok és 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem pihenni.
A mák hozzávalóit összeforralom és annyi összemorzsolt babapiskótát keverek hozzá, amennyitől kenhető állagú lesz. Hagyom hűlni.
A túrókrémhez a túróhoz adom a hozzávalókat a mazsola kivételével. Ha nagyon száraz, darabos a túró, akkor mixelő rúddal pépesítem. Utoljára a mazsolát keverem hozzá.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és a tészta 2/3-át kinyújtom. Úgy bélelem vele ki a formát, hogy az oldalára is jusson. Villával megszurkálom és belesimítom a mákot, erre pedig a túrókrémet. A maradék tésztát kinyújtom és 1 cm széles csíkokat vágok belőle és rombusz formában berácsozom a túró tetejét.
180 °C-os sütőben addig sütöm, míg a tetején a tészta megpirul.
Néhány evőkanálnyi átszitált porcukorhoz pár csepp citromlevet és egy pici tojásfehérjét teszek, majd sűrűn folyó cukormázat készítek belőle keveréssel. Nylonzacskó sarkába töltöm, aminek levágom a csücskét, vagy tölcsért készítek sütőpapírból és annak a segítségével minden rács közepére cukorcsíkot nyomok. A rácsok közé baracklekvárt töltök.
Megjegyzés: még másnap is finom volt, mert a tésztája porhanyósabb lett. Maradt egy pici tészta és próbaként készítettem pár rózsát. (A nyers tészta olyan, mint a gyurma.) Kíváncsi voltam, hogy sütés közben elveszíti-e a formáját, de nem, így ez a tény nálam újabb távlatokat nyit a sütemények díszítése terén.)
Köszönöm, isteni finom. Már kétszer elkészítettem. Tőlem is kérik a receptet.
2009.12.09. 22:54
Aliz
Én is gondolkodom azon, hogy újra elkészítem karácsonyra. Már a lelki szemeim előtt a dekorálását is látom, a rács helyett karácsonyi motívumokkal dísziteném.:)
2009.12.08. 11:39
melinda
Hál istennek nem lett kemény de kicsit persze laktatósabb volt.De ez nem befolyásolta az értékét. mindenkinek nagyon ízlett és már sokan elkérték a receptet.A tanácsodat majd megfogadom és így fogom elkészíteni karácsonyra.Melinda
2009.12.07. 23:03
Aliz
melinda!
Nyersen híg, ez azon a képen is jól látszik, amelyen a mazsolát keverem a krémbe, de a sok tojástól (2 egész + 4 sárgája), meg az étkezési keményítőtől tökéletes állagúra sül. Nem lett kemény a búzadarától? Legközelebb ne tegyél bele, mert a nélkül is szépen lehetett szeletelni.
2009.12.05. 12:52
melinda
Mindent úgy csináltam ahogy le van írva de a túró töltelék nagyon híg lett.Tapasztalt háziasszogy vagyok ezért tettem bele egy kis búzadarát és így már sülés után jó lett az állaga.Miért volt híg ,még sosem jártam így.
Köszönöm, isteni finom. Már kétszer elkészítettem. Tőlem is kérik a receptet.