Szilvia kérte a héten a grízgaluska receptjét. Még soha nem mértem le pontosan a mennyiségeket, mert mindig megérzésre készítettem, ezért nem tudtam pontos mennyiségeket írni. Ma minden hozzávalót, még a tojást is pontosan lemértem, és az Ági által javasolt recept szerint elkészítettem. Nagyon jó lett, nem esett szét és puha volt.
Grizgaluska
Hozzávalók:
1 db tojás (67 gr)
77 gr gríz
diónyi zsír (vagy vaj)
só
késhegynyi szódabikarbóna
A tojást összekeverem a puha zsírral vagy vajjal, a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadom a grízt. Egy viszonylag lágy masszát kapok, ami a kb. fél órás pihentetés alatt annyira megduzzad, hogy jól formázható lesz. Ha közvetlenül a húslevesbe főzöm, akkor a leves egy kicsit zavaros lesz tőle, ezért vagy csak sós vízben vagy ételízesítős (most leveskockás) vízben főzöm ki. Először csak egy galuskát készítek és megvárom, míg feljön a víz színére, így látom, hogy szétesik-e, bár a megadott pontos arányok betartása mellett ez nem valószínű. A galuskákat 2 kanál segítségével formázom. Nyersen kiskanálnyi, megfőve evőkanál nagyságú lesz a galuska. Ebből a mennyiségből 14 db lett. Kb. 20 percig főzöm lassú tűzön.
El készítetem de ki próbáltam úgyis hogy zöldségekel nagyon finnom és ízletes lett próbáld ki ha gpndolok én élek halok a főzésé de sajna nem mindig van rá alkalom .
Köszönöm !
Niki
2011.02.03. 11:10
Aliz
Kedves Edina!
Nagyon örülök,hogy jól sikerült.:) Köszönöm szépen a visszajelzést.:)
Életem első grízgaluskáját készítettem ez alapján, és sikerült. Nagyon ízlett mindenkinek!
Köszönöm!
Edina
2009.12.27. 00:26
Aliz
Erzsóka!
Köszönöm a jókívánságot és a ismételt visszajelzést. A recept dícséretét továbbítom a barátnőmnek, mert tőle kaptam ezt a jó kis receptet.:)
Aliz
2009.12.25. 13:17
erzsoka erdelybol
kedves aliz,boldog karacsonyt.hat ez a grizgaluska valami remek.szo szerint olvad el a szadban,annyira vajpuha.koszonjuk ezt a pontos receptet,puszika.
2009.11.17. 11:03
Ali
Kedves Szilvia!
Kapóra jött, úgyis kellett valami leves ebédre és nagyon régen készítettem utoljára grízgaluskát, ráadásul meg nem is volt még ilyen az oldalamon (ez a legfőbb szempont, amikor tervezem a hétvégi főzést), a férjem meg kimondottan örült neki.:)
2009.11.16. 19:46
Szilvia
Kedves Alíz! Mégegyszer köszönöm,hogy megadtad a grízgaluska receptjét és azt is,hogy ilyen pontos mennyiségeket is megadtál,így már biztosan sikerülni fog!
Kedves Nikoletta!
Köszönöm szépen a visszajelzést.:)