5 tojásból sütök egy diós piskótát. A tojások fehérjét felverem 5 ek. cukorral, hozzáadom a tojások sárgáját, de azt már egy kézi habverővel keverem hozzá, majd óvatosan beleforgatok 2 ek. lisztet és 3 ek. darált diót.
A grillázshoz a diót durvábbra darálom. 3 dkg margarint felforrósítok, beleszórom a kristálycukrot és világos barnára pirítom. Ekkor hozzáöntöm a diót és egy percig még a tűzön hagyva együtt pirítom. Sütőpapírra öntöm és vékonyra elkenem. Hagyom hűlni.
Az ananászt kisebb darabokra vágom. 1 karikanyit félreteszek a díszítéshez. A levét kiegészítem annyi tejjel, hogy összesen 6 dl legyen. A 2 pudingport sűrűre főzöm benne. Kihűtöm, miközben gyakran megkeverem. A 25 dkg margarint habosra keverem a porcukorral, a 2 cs. vaníliás cukorral, majd kanalanként hozzákeverem a kihűlt pudingot, végül a 2 ek. rumot (én most rumaromát adtam hozzá, mert többen is kocsiba ültek a vacsora után).
A tortalapot 3 részre vágom. Az alsó lapot megkenem a krém harmadával, rászórom az ananász felét, a grillázs harmadát, majd a következő lappal ugyanígy járok el. A felső lapra és az oldalára rákenem a maradék krémet, megszórom a grillázzsal, az oldalát is. A tetejét felvert Hulalával és a maradék ananászkarikával díszítem.
Most egy kicsit máshogy készítettem, mert nem összetört grillázzsal díszítettem, hanem plusz grillázs lapokat készítettem, amit 2 sütőpapír között nyújtottam ki, majd daraboltam fel.
Ma ezt fogom elkészíteni.
Kb.az összes süteményt Karàcsonyra erröl az oldalròl készítem.
Köszönjük Aliz 🙂
2012.01.12. 14:22
Aliz
Edina!
Örülök, hogy tetszik a recept, én is nagyon szeretem ezt a tortát.:)
2012.01.11. 14:19
Edina
Kedves Aliz!
Köszönöm ezt a csodás receptet.Egy nagy családi ünnepre készítettem el.Nem is gondoltam,hogy a grillázs ennyire harmonizál az ananásszal!A krém is nagyszerű. Mennyei volt.Várom további receptjeidet!
Üdv Edina
2011.01.05. 22:31
Aliz
Aliz!
Azért nem kell annyira sietni vele. Amikor a lábasban összekevertem a diót a karamellel, sütőpapírra öntöttem a deszkára. Erre egy másik sütőpapír lapot fektettem és még melegen kinyújtottam. Közben fokozatosan hűl, de még hajlítható marad. Van idő arra, hogy felvágd a kívánt méretű darabokra, és alakítsd. Már nem olyan nagyon forró, így óvatosan már hozzá lehet nyúlni. Fakanál nyelére tekertem fel az egyik végét, majd az egyenes részt is rátettem a nyélre és mellette két oldalt lenyomtam. Úgy is maradt, mert ilyenkor már gyorsan hűl. Ha előbb megmerevedne a grillázs, mint ahogy elkészültél az előre kitalált formával, csak be kell tenni a sütőbe annyi időre, míg újra megpuhul annyira, hogy hajlékony legyen. Nem nehéz. Ennél szebb formákat is könnyű elkészíteni, de sietnem kellett, mert le voltam maradva a készülődéssel, meg meg se terveztem előre, hogy mit szeretnék.:)
2011.01.05. 18:18
Roni
Kedves Alíz! Én még soha nem dolgoztam grillázsos cuccal, mert úgy tudom, nagyon sietni kell vele. A tiéd mennyi idő alatt szilárdult meg? Hogy tudtad elérni, hogy ilyen szép hullámos legyen?
2009.12.09. 23:38
Aliz
Dati! Nem így terveztem, nem is lett túl szép. Nagyon kevés volt az időm.