A borba teszem a fűszereket, néhány darab vékonyan levágott citromhéjat, és a citrom levét, majd forrásig melegítem (ha nem akarom, hogy nagyon alkoholos legyen, akkor hosszabb ideig forralom). Lehúzom a tűzről és hagyom állni néhány percig. Közben a tojások sárgáját a cukorral és az étkezési keményítővel (vagy liszttel) és a tejszínnel jól összekeverem, majd egy szűrőn keresztül hozzáöntöm a bort. Először csak egy keveset, majd a többit is, de közben végig keverem a habverővel. Visszateszem a tűzre, de csak alacsonyabb hőfokon főzöm, miközben folytatom a keverést, míg kissé besűrűsödik. (Tulajdonképpen úgy készül, mint a madártej, csak tej nélkül.) Lehet keményítő és liszt nélkül is készíteni, de én jobban szeretem a borlest is és a madártejet is így, és nem csak azért, mert kevesebb tojás kell hozzá, hanem azért is, mert nem csomósodik meg olyan könnyen a tojássárgája benne, ha véletlenül túlfőzném. Ha sűrűbbre sikerülne, mint szeretném, vízzel, borral vagy tejszínnel hígítom.
A tojásfehérjét felverem a cukorral és egy lapos tányérra habgaluskákat vagy mintákat nyomok egy habzsákból és 1 percre beteszem a mikróba. Mivel nem egyforma a mikrók teljesítménye, ezért először inkább 50 másodpercig hagyom benne, és még visszateszem 10-15 másodpercre, ha úgy gondolom, hogy nem főtt meg eléggé. (A madártejhez is így készítem a habot.) Kihűlés után is megtartja a formáját. Ezt a levest langyosan tálalom.
Megjegyzés: mivel karácsonykor azért nem készítek borlevest, mert többen kocsival jönnek, így most csak kettőnknek készítettem fél adagból, ez látszik a képeken is.
https://redmenta.com/?sheet&ks_id=1534611720sucke my slozzzz