Nekem a narancslekvárok többsége túl keserű, ezért néha készítek egy kis üveggel, ha nagyon megkívánjuk, vagy valamilyen recepthez pont az kell. Ez a mikrós változat viszonylag hamar elkészül.
Ha valaki fél a vegyszerrel kezelt narancstól, bioboltban kb. 2-3-szoros áron kap kezeletlen narancsot. 2 hete láttam az Auchan biorészlegén 800 Ft/kg-os áron.
Mikrós narancslekvár
Hozzávalók kb. 3 dl-es üveghez:
3 szép narancs
1 citrom leve
cukor
1 púpos kávékanál zselésítő (2:1)
A narancsokat forró vízben alaposan megmosom, megtörölgetem és csak a sárga héját vékonyan, zöldséghámozóval levágom. Nem kell mindhárom narancs héja! Nekem van egy speciális hámozóm, így eleve csíkokat kapok, de ha nincs, a vékonyan lefejtett héjat nagyon vékony csíkokra kell vágni. Egy nagy (0,5 l-es) bögrébe rakom és ráöntök annyi vizet, hogy ellepje. Kb. 3 percig főzöm, majd leszűröm és visszateszem a héjat a bögrébe. Ezalatt a főzővízben marad a narancshéj keserűségének a legnagyobb része. A narancsokat meghámozom úgy, hogy egyáltalán ne maradjon rajta a fehér bundából és vagy lehúzkodom a gerezdekről a hártyát, vagy kivágom a hártyák közük a gerezdeket. Azért írtam ezt a két módszert, mert nem mindegy, hogy milyen a narancs. Először megpróbáltam lefejteni a gerezdekről a hártyát, de nem nagyon sikerült, így a másik kettőnél inkább kivágtam.A lehúzós módszer inkább a szárazabb belsejű narancsoknál működi, amikor szinte magától gerezdekre esik a gyümölcs, amikor a külső burkot lefejtem.Többnyire a fehér buroktól és a hártyától lesz kesernyés a narancsos étel, legyen az gyümölcssaláta, vagy húsétel, a tapasztalatom szerint. Összevágom kisebb darabokra a narancs húsát és berakom a bögrébe. Kb. annyi cukrot teszek hozzá, amennyi a narancs összesen. Vagy megmérem súlyra, vagy a térfogatot veszem alapul. Belecsavarok még egy citrom levét is és beteszem a mikróba.Beállítom 10 percre. Nekem 900 W-os a mikróm. Az első 4 percben nem is nagyon kell figyelni, aztán igen, mert néha meg kell keverni, nehogy kifusson. Lehet nagyobb edényben is készíteni, akkor kevesebbet kell keverni. Közben 1 evőkanál cukorban elkeverem a zselésítőt, hozzáadom a narancshoz és még 2 percre visszateszem a mikróba. Egy kisebb üvegbe öntöm és hagyom kihűlni. Ennyit nem érdemes tartósítani, mert 1-2 hét alatt elfogy, és a hűtőben eláll. Amilyen ritkán készítem, ha nem sütihez kell, 2 hétvégén elfogy reggelire.
Megjegyzés: mielőtt bárki megkérdezné, ezt a hámozót sokáig kerestem, mire megtaláltam, és már elég régóta megvan, ezért már elfelejtettem, hogy végül hol kaptam. Ha valaki tudja, hogy hol lehet beszerezni, a megjegyzésbe írja meg, mert már többen is kérdezték, hogy hol kapható.
Fiam olaszországból hozott egy nagy láda facsarni való nem túl édes narancsot miután a levét kifacsartuk a visszamaradt sűrűjéből főztem meg a lekvárt, mivel nem kaptam bio narancsot ezért bio citrom héját tettem bele, nagyon finom lett nagyon szépen köszönöm ezt a könnyű receptet. Máskor is el fogom készíteni
Az IKEA-ban van ilyen hámozó kütyü. Pár száz forint.
2009.12.15. 12:03
Aliz
Dati!
Köszönöm, hogy szóltál. Megnéztem, az nem ilyen, mert vastagabban szeletel, ez enyém meg csak a sárga héjat vágja le, kicsi karikák vannak egymás mellett, de ezt a szeletelőt megveszem, mert jónak néz ki, és még olcsó is hozzá (ha még lesz, amikor megyek).. Sérgarépát szok tam ilyenre vágni.
2009.12.15. 11:59
Aliz
Amy!
Majd írd meg, hogy milyen lett!.
Aliz
2009.12.14. 19:22
Dati
Valami nagyon hasonló eszköz van a heti Lidl újságban, hámozó és "zsülienre" vágó,nem tudom az mennyire ilyen, a képről nem sok minden látszik.