Egy egyszerű linzert készítettem a hagyományos arányokkal. Felébe kakaóport kevertem és kíváncsiságból próbálgattam a tésztát. Olyan, mint a gyurma (csak nem szabad túl sokat a kézben tartani, nehogy nagyon felmelegedjen. Kipróbáltam, hogy ha sok időm lenne, mennyi mindent lehetne belőle készíteni.
Variációk linzerre
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
citromhéj
1 cs. vaníliás cukor
½ cs. sütőpor
csipetnyi só
A lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliás cukorral és a sütőporral összekeverem, elmorzsolom benne a margarint, majd a tojással összegyúrom. Ez az alaprecept.
Most felébe kakaóport kevertem, annyit, hogy szépen megszínezze, majd a hűtőbe tettem pihenni egy fél órára. Ezután kinyújtottam, csillagokat, szíveket szaggattam belőle, aminek a közepét is kiszúrtam kisebb formával, ebbe összetört töltetlen savanyúcukorkát tettem és 170 °C-os sütőben világosra sütöttem. Ha tovább sütöm, a cukor karamellizálódik és megbarnul. (Már azóta ki akartam próbálni, amióta először láttam a neten. Nem nehéz és mutatós karácsonyfadísz lehet belőle, akár linzert, akár mézes süti tkészítünk ezzel a módszerrel.)
Kipróbáltam a rózsát is. Sütés közben szépen megtartotta a formáját. Lehetne belőle díszeket sütni. A barna és a fehér tészta sok variációs lehetőséget ad, csak egy kis fantázia kell hozzá.
Én szinte minden alá teszek sütőpapírt, de csak jó minőségűt. Pl. Alufix, de nagyon jó, és jóval olcsóbb a Tescó dobozos sütőpapírja is. Arra nem ragad rá még az olvadt cukor sem.
2013.12.16. 14:04
Zsu
Kedves Alíz!
Az összetört cukor nem ragad le a tepsire? Teszel alá sütőpapírt?
Zsu
2010.01.04. 00:26
Aliz
Anna!
Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.:)
2010.01.03. 21:58
Anna
Jaj, de ötletes! Különösen a rózsa tetszik! Így nem is tűnik olyan bonyolultnak.
Kedves Zsu!
Én szinte minden alá teszek sütőpapírt, de csak jó minőségűt. Pl. Alufix, de nagyon jó, és jóval olcsóbb a Tescó dobozos sütőpapírja is. Arra nem ragad rá még az olvadt cukor sem.