Ritkán készítek szaloncukrot, hiszen egyre jobbakat lehet kapni, igaz egyre borsosabb áron, de idén olcsón jutottam vágott mandulához, így házi marcipánból készítettem egy keveset, inkább csak a karácsonyi hangulat kedvéért.
Szaloncukor
0,5 kg tisztított mandula
0,5 kg porcukor
1 keserűmandula aroma
cukrozott gyümölcs
csoki a bevonáshoz
Először is a marcipánhoz az aprítóban olyan finomra daráltam a mandulát, amennyire csak lehetett. Ugyanannyi porcukrot tettem hozzá, mint amennyi a mandula. Egy-két evőkanál vizet adtam hozzá, amibe belekevertem a színtelen keserűmandula aromát. Ezután alaposan összegyúrtam, míg sima marcipán állagú masszát nem kaptam. Ha túl száraz pici vizet, ha túl lány még porcukrot adok hozzá. Így bő 1 kg masszát kaptam. Ha sikerül nagyon finommá darálni a mandulát, még formázásra is alkalmas, bár akkor egy kevés tojásfehérjét is keverek hozzá. Sütéshez, töltelékbe, tortába elég a pici víz is.
Egy kis üveg vodkában érlelt aszalt sárgabarackot leszűrtem, apróra vágtam, majd a marcipán egy részébe kevertem egy kevés levével együtt. Fóliába csomagolva a hűtőbe tettem.
Egy másik darab marcipánhoz apróra vágott vegyes cukrozott gyümölcsöt gyúrtam egy bő evőkanál narancslekvárral együtt. Azért nem írok dekákat, mert annyit tettem hozzá, amennyit egyszerűen bele tudtam gyúrni (meg nem is mértem). Mindkét masszából rudakat sodortam és szaloncukor nagyságú darabokra vágtam. Csokoládéval bevontam.
Van egy kerámia almasütőm, ami nagyon alkalmas a csokizásra. Először arra gondoltam, hogy a csokiszökőkutat veszem elő, mert bármikor használtuk, mindig eszembe jutott, hogy milyen jól lehetne vele csokibevonatot készíteni, de ahhoz túl nagy, ekkor jutott eszembe az almasütő. Kétféle csokit kevertem össze, mert a nagyon keserűt nem annyira szeretjük, ezt a mikróban felolvasztottam, és ezt öntöttem az almasütőbe, ahol a mécses melegétől sokáig folyós állapotban maradt. Sütőpapírra raktam a becsokizott marcipánt, mert nekem a rácsra ráragadt, a papírról meg könnyen lejött. Amikor a hűtőben megkeményedett, selyem- és színes papírba csomagoltam.