Mandarinos mákos rolád
Hozzávalók:
A mákos piskótához:
4 tojás
4 ek víz
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
10 dkg mák darálva
10 dkg liszt
1 kk. sütőpor
A krémhez:
½ l tejszín (Hulala)
25 dkg túró
1 cs. habfixáló
2 dl joghurt
6 dkg méz
6-8 db mandarin (nagyságtól függően)
A sütőt 200 °C-ra bekapcsolom és egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.
Az egész tojásokhoz adom a vizet és géppel habosra keverem. Beleszórom a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd tovább keverem. (Meglepően kemény, habos masszát kapunk.)
A lisztbe keverem a sütőport és a mákot, majd ezt a keveréket óvatosan beleforgatom a tojáshabba. A tepsibe öntöm és egyenletesen elsimítom, majd kb. 10 perc alatt megsütöm.
Egy sütőpapírra borítom és lehúzom az aljáról a sütőpapírt. A papírral együtt feltekerem. (Legközelebb visszafordítom, és úgy tekerem fel, mert ha az alsó fele lesz feltekeréskor a rolád külseje nem repedezik meg, a krém alatt meg úgysem látszik, hogy az az alja.) Így hagyom kihűlni.
Közben elkészítem a krémet. A túrót, ha nagyon darabos, mixelőrúddal krémesítem, a mézzel ízesítem. Az eredeti recept szerint 6 dkg méz kell hozzá, de ez az én ízlésem szerint nem volt elég édes, így még tettem hozzá cukrot, miután megkóstoltam. Hozzákeverem a joghurtot is. A tejszínt a habfixálóval felverem és beleforgatom a túróba. A mandarint megtisztítom, gerezdekre szedem, a nagyobb részét apróra vágom. A krém harmadát félreteszem a külső bevonathoz, a többibe meg beleforgatom a mandarint.
A tésztát megkenem a krémmel, feltekerem, kívülről is bekenem a félretett krémmel, villával kidíszítem, majd a mandaringerezdeket sorba rakom a tetején. Jól behűtöm a tálalásig.
Megjegyzés: eddig nem nagyon szerettem a mákot, de a Mákos túrótorta óta megváltozott a viszonyunk. Ezt a receptet egy régi Kuktában találtam, és nem bántam meg, hogy kipróbáltam. Ez is sikert aratott a vendégeim körében.
|