A tojásokat egy duplakéses aprítóba (turmixba) teszem, hozzáadom a nagyobb darabokra vágott hagymát, sózom, borsozom és pépesítem, majd a tejet is beleöntöm és a búzadarát is beleszórom. Ezt a masszát a darált húshoz keverem, de először csak kevesebbet jól elkeverve, majd még 2 részletben ugyanígy. Kicsit hígabb massza lesz belőle, de negyedórás állás után sűrűbb lesz. Ha mégsem formázható, akkor egy kis zsemlemorzsával még rásegítek.
A mártáshoz a margarint felolvasztom, beleszórom a lisztet, habzásig keverem, majd hozzáöntöm a tejet és egy habverővel csomómentesre keverem. Vegetával, majoránnával, zúzott fokhagymával ízesítem és sűrűre főzöm. Lehúzom a tűzről és belekeverem a tejfölt.
Egy hőálló tálat kiolajozok, 8 egyforma gombócot formázok a húsmasszából és sűrűn egymás mellé rakom. (Inkább kisebb edénybe teszem, hogy a gombócok között ne maradjon sok hely.) A tetejét bevonom a tejfölös masszával és fóliával lefedve beteszem az előmelegített 200 °C-os sütőbe. Kb. fél órát sütöm, majd leveszem róla a fóliát és megpirítom a tetejét. Petrezselymes krumplival tálalom, de a rizs is jól illik hozzá. Nagyon finom íze van a gombócnak is és a mártásnak is.
Megjegyzés: az eredeti recept arányait megváltoztattam, mert olyan lágy maradt a húsmassza, hogy abból gombócot biztos nem lehetett volna formázni.
Szilvi!
Majd számolj be az eredményről!:)