Ágitól kértem ezt a jó kis Forgácsfánk receptet, mert a nyáron beállított hozzánk egy nagy tál fánkkal, és nekem nagyon ízlett. Nem csak finom, hanem nagyon egyszerű is. Mivel farsang van, így most lett igazán aktuális.
Forgácsfánk
Hozzávalók:
1 egész tojás
2 tojássárgája
csipetnyi só
késhegynyi szódabikarbóna
liszt
Kevés lisztben elkeverem a szódabikarbónát és a sót, majd belerakom a tojásokat és összekeverem a liszttel. Még annyi lisztet adok hozzá apránként, hogy levestészta keménységű legyen. Sima tésztát gyúrok belőle, majd dió nagyságú gombócokra osztom. Egyenként nagyon vékonyra nyújtom. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb lesz. Ezután vagy csak csíkokat vágok bele, vagy csak egyet a közepébe, amin az egyik végét áthúzom, vagy kiszúrom valamilyen formára tetszés szerint. Felforrósítok annyi olajat, amennyiben úszni tud sülés közben, majd mindkét oldalán megsütöm. Nagyon gyorsan elkészül, és inkább világos legyen, mint barna, mert ízre a világos finomabb. A hőmérsékletet valamivel a maximum alá állítom be. Egyszerre csak keveset teszek az olajba, mert megnő.
Porcukorba vaníliáscukrot keverek és azonnal, még forrón, beleforgatom a kisült tésztát. Általában baracklekvárral esszük.